Exposure: Paul van Roekel

Redactie 1652 0
Paul van Roekel is als weekwinnaar uit de lezersgallery gekozen en krijgt daarom een plekje in de Exposure-rubriek. Al vanaf de jaren tachtig fietst hij de wereld rond en legt hij de mooiste momenten vast. Maar Paul doet veel meer dan dat.

“Tijdens mijn fietsreizen, welke mij door meer dan veertig landen heeft gebracht, maakte ik natuurlijk veel foto's. Zowel de foto's als de verhalen publiceer ik op een website en daardoor ben ik erachter gekomen dat een foto meer kan zijn dan enkel een vastgelegde herinnering. Met de komst van mijn eerste digitale camera (een Canon Powershot A75) kwam het fotograferen voor mij in een stroomversnelling.

Afwachten

Ik sleep vaak al mijn spullen mee op zoek naar een boeiend beeld, maar de ervaring leert dat als je zoekt naar een onderwerp het zich niet zo snel voor zal doen. Het is beter rustig af te wachten, dan zie je het vanzelf. Je legt een moment vast dat iedereen had kunnen zien maar alleen jij zag. Dat is de essentie van fotograferen. 

Minder

In mijn geval draait het op dat moment dan vaak om aandacht voor details. Ik kijk naar lijnen, structuren, beweging, reflecties en schaduwen. Hoe minder er in beeld is, hoe beter het vaak wordt. Zoals iemand ooit eens zei: “Je heb oog voor het mooie in de grootste en kleinste en gewoonste dingen”. Ik heb geen voorkeur voor bepaalde onderwerpen, maar raak wel geïnspireerd door de natuur en het landschap om me heen. 

Nabewerking

Ik leef me graag uit in de nabewerking met Adobe Lightroom. Door met contrast, verzadiging, et cetera te spelen kun je een foto soms veel krachtiger maken. En als dat kan laat ik het beslist niet na. Daarnaast gebruik ik de Black & White High Contrast-preset in Lightroom altijd graag even uit. Incidenteel verkoop ik prints van foto's aan bezoekers van mijn website. Mijn foto's verschenen ook af en toe in boeken en tijdschriften, maar het lijkt me geweldig als dat vaker zou gebeuren.”


Foto's © Paul van Roekel

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie