Exposure: Marieke van den Berg

Redactie DIGIFO... 2656 0
Marieke van den Berg heeft een brede fotografische interesse. Ze vindt het fotograferen van landschappen met lange belichtingen net zo leuk als het spelen met scherptediepte. Toen ze begon aan de Fotoacademie had ze het gevoel alsof ze 'thuis kwam'.

Exposure

Marieke van den Berg (24)
Zwolle

 Camera:

- Canon EOS 7D

Website:

www.mariekevandenberg.nl
www.flickr.com/mariecanon

“Ik zie altijd de aparte dingen. Reflecties in een gebouw, kleurencombinaties, eigenlijk zie ik mijn hele leven al in foto's. En als ik zoiets zie en ik heb mijn camera niet bij me, dan kan ik daar echt van balen. Want met de foto's die ik maak kan ik anderen laten zien wat ik zie. Fotografie is voor mij altijd al iets geweest wat ik deed. Maar voorheen nooit zo bewust. Toen ik aan de Fotoacademie begon was dit gewoon uit interesse. Maar toen ik mijn eerste opdracht moest maken en had ingeleverd ik had het gevoel alsof ik 'thuis kwam'. Ik kwam er achter dat dit is wat ik de rest van mijn leven wil doen!

Mijn inspiratiebronnen en favoriete onderwerpen zijn heel divers. Het hangt heel erg van m'n fotografische humeur af. Ik ga door fases. Toen ik voor het eerst mijn Nifty Fifty op de camera had ging ik door de bokeh-fase. Toen ik een groothoeklens kocht was ik verslingerd aan foto's van landschappen met enorme wolkenpartijen. Toen ik er achter kwam dat je met de meest simpele flitsers off camera kan flitsen, ging ik strobisten. Toen ik een ND-filter kocht, ging ik lange belichtingen maken van landschappen. Het ligt er dus maar net aan waar ik mee bezig ben, of met welke nieuwe techniek ik geconfronteerd word. En dat is denk ik mijn grootste passie in de fotografie: het kan altijd, overal en er is altijd weer iets nieuws te ontdekken en te creëren. Ook in verlaten gebouwen die al tijden leeg staan en die soms zelfs spooky zijn. Ik vind het geweldig om een kamer a la Jumanji vast te leggen. De slingerplanten die binnen tegen de muren opklimmen en de spanning die je voelt, bang om gesnapt te worden.
Ik wil me niet op één onderdeel vastpinnen en gelukkig hoeft dat ook niet want fotografie is heel breed. Ik vind lange belichtingen erg leuk. Maar dit beperkt me niet om naast landschappen, ook architectuur te fotograferen of mijn Nifty Fifty weer eens te voorschijn te halen en helemaal op te gaan in 50mm's op f/1.8.

Ook vind ik het bewerken op de computer heel erg leuk. Ik hou niet van overbewerkte foto's, maar wel van surrealistische beelden creëren. Iets maken dat in werkelijkheid gewoon niet kan!

Met de 7D heb ik nu ook de mogelijkheid om in HD te filmen. Weer iets nieuws om te ontdekken en me eigen te maken. En opnieuw een manier om mensen te laten zien wat ik zie of wat al in mijn hoofd zit, maar alleen nog vastgelegd hoeft te worden. Mijn nieuwste filmpje is hier te vinden."

Wil jij ook gefeatured worden in de Exposure-rubriek? Stuur dan een mailtje met ca. 5 van je beste foto's of een link naar je portfolio naar jan@digifotopro.nl, en misschien staan jouw foto's hier volgende week!

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie