Exposure: Marian Korte

Redactie 1712 0
Nadat ze de zoveelste schoolfoto van haar zoons kreeg waarin ze haar eigen kinderen niet eens herkende, was het tijd om een dslr aan te schaffen en het zelf te proberen. Een initiatief dat uitgroeide tot een hobby en nu Marian Korte's passie is geworden.

“Het prettigst werk ik met familie en bekenden, omdat je elkaar door en door kent, het vertrouwen er vanaf het begin is en je dus geen rekening hoeft te houden met 'gewenningstijd'. Daarbij heb ik  wel het geluk dat mijn familie in de buurt woont. Voor mij is het namelijk een toevoeging aan het beeld als er een familielid of bekende op staat. Het voorwerk, het bedenken en bespreken van het idee en uiteindelijk de shoot zelf, is voor mij net zo belangrijk als het uiteindelijke resultaat. We hebben daarom veel lol tijdens de shoot, ook al is dat op de uiteindelijke foto vaak niet terug te zien.

Studio

In het begin schoot ik bijna alleen maar studioportretten, maar ik merk nu dat verhalende foto’s mij steeds meer aantrekken. Ik vind het heerlijk om de beelden die ik in mijn hoofd heb vast te kunnen leggen, waarbij ik mezelf dwing om uit de veilige studio-omgeving te stappen en anders te leren kijken en schieten. Daarmee verdiep ik mij steeds meer in natuurlijk licht en hoe ik dit kan gebruiken in mijn foto’s.

Flitsen

Een lange tijd heb ik een studioruimte gebruikt, maar ben uiteindelijk toch weer in de vertrouwdheid van mijn eigen woonkamer gaan werken. Deze bouw ik regelmatig samen met mijn gezien om tot studio. Ik merkte dat ik het thuis schieten steeds meer ging missen: even snel wat uitproberen of iets uitwerken met de kinderen of familie was er niet meer bij. Destijds werkte ik ook met meerdere flitsers, maar het laatste jaar gebruik ik er maar een. Ik ga steeds meer back to basic.

Donker

Ik geniet ervan als het buiten donker is en het regent. Daarnaast hou ik van de somberheid van de herfst, wat ook tot uiting komt in mijn foto's; zonder lach, de kleur eruit gehaald en de vrolijkheid verdwenen. Hoewel ik steeds meer mijn eigen stijl aan het ontdekken ben, weet ik dat ik daar van hou. Foto's hoeven voor mij niet gepolijst te zijn, een ruis of korrel versterkt het beeld juist. Daarnij heb ik nog zoveel ideeën en beelden in mijn hoofd, dat ik voor de komende jaren nog genoeg inspiratie heb.”

Foto's © Marian Korte

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie