Exposure: Leon Overkamp

Redactie 2276 0
Leon Overkamp kwam vorige week als weekwinnaar uit de lezersgallery en krijgt daarom een plekje in de Exposure-rubriek. Dertig jaar geleden begon hij met fotograferen, destijds met een Teleac-cursus van de NOS.

“Mijn eerste camera was een Zenith, volgens mij van Russische makelij en erg robuust. Door fotoboeken te bestuderen probeerde ik de techniek van het fotograferen in de vingers te krijgen. Ik heb zelfs enige tijd een simpele doka op zolder gehad, maar mijn portemonnee kon het aanschaffen van papier en de chemicaliën niet bijhouden, dus ben daar maar mee gestopt. 

Groothoek

Na een lange pauze heb ik in 2007 de fotografie weer opgepakt. Ik heb toen een Nikon D80 en een aantal objectieven gekocht, waarvan het Sigma 10-20mm groothoekobjectief mijn favoriete lens werd. Momenteel fotografeer ik echter met een Nikon D700 en ook op deze camera is de groothoek het meest gemonteerd: de nikkor 14-24mm.

Landschappen

Mijn interesse in fotografie is vrij breed. Landschappen en architectuur trekken mij momenteel het meest, maar vooralsnog wil ik mij niet vastleggen op een bepaald fotografiegebied. Wat vaak in mijn foto’s terugkomt zijn wolken en lijnen, vooral wolken fascineren mij. Zonder enige ervaring te hebben met  sport- of actiefotografie ben ik onlangs op uitnodiging naar een motocross geweest om foto’s te maken. Ik heb online wat tips gezocht en ben op stap gegaan. Echte sportfotografen zullen mijn foto’s hoogstwaarschijnlijk geen  'normale' sportfoto’s vinden, maar ik probeer er dan ook altijd mijn eigen draai aan te geven.

Anders kijken

Mensen in mijn omgeving zeggen wel eens dat ik niet naar de omgeving kijk zoals zij kijken, maar dat ik er regelmatig een denkbeeldig kader omheen zet, zoekende naar een mooie compositie. Oók wanneer ik de camera niet bij mij heb. Voor het fotograferen van een bepaald onderwerp neem ik dan ook ruim de tijd. Het is niet uitzonderlijk dat ik een uur om een gebouw loop of in een landschap zoek om een mooi beeld te vinden en bij thuiskomst nog niet geheel tevreden ben met het resultaat. Zitten er interessante foto’s tussen, dan beleef ik aan het bewerken van deze foto’s net zoveel plezier als aan het fotograferen.”Foto's © Leon Overkamp

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie