Exposure: Jeffrey van Houten

Redactie 3927 0
Onlangs won de pas 14-jarige Jeffrey van Houten de fotoboekwedstrijd met het thema vogelfotografie. Daarmee verdiende de middelbare scholier een plekje in de Exposure-rubriek om over zijn grote hobby te vertellen: natuurfotografie.

“Natuurfotografie is een leuke hobby dat mij nooit zal vervelen. Elke keer kom je weer in aanraking met nieuwe elementen of momenten, die vaak nog niet eerder zijn beleeft. Dat motiveert mij, maar het is natuurlijk aan jezelf hoe je zo’n moment invult. Pas geleden stond ik oog in oog met een Tureluur op vijf meter afstand. Dat is heel dichtbij, ook al lijkt het anders. Het kostte natuurlijk ook erg veel tijd om zo dichtbij te kunnen komen. Daar is maar één techniek voor, geduld, maar dat is heel erg lastig op sommige momenten.

Dichtbij

Maar toen, heerlijk in het zonnetje, was het goed uit de houden. Ik besloop hem over de grond, tijgerend. Hij bleef na de derde keer dat ik hem besloop gewoon zitten. Het was een genot om dit te mogen mee maken. Je krijgt als het waren een band met het diertje zelf, dat is toch wel iets bijzonders. Iedere keer weer. Zo heb ik dit al een keer eerder meegemaakt bij een jonge vos. Dat duurde slechts elf seconden. In mijn geheugen lijkt het echter elf minuten. Maar dat kleine vosje was beeldschoon om te zien. Hij keek naar me vader, ik zat er naast op me knieën en kon wat leuke platen schieten. De adrenaline gierde door me lijf. 

Kamperen

Om zulke momenten mee te kunnen maken en goed vast te kunnen leggen, is kennis geen overbodige luxe. Me vader en ik gingen al van jongs af aan met z’n tweeën in een tentje kamperen, gewoon in Nederland. Ik, als jongetje van vijf, vond dat fantastisch. Zo gingen we een keer naar de Veluwe, waar we genoten van een vos en herten, dat midden in het bos.  Later gingen we nog een keer naar de Oostvaardersplassen en daar ontstond eigenlijk alles.

Geavanceerd

We gingen gewoon wat wandelen in het gebied met een simpele compact en ik genoot ervan om alles vast te leggen. Ik had zoveel soorten vogels gezien dat ik er alleen maar meer over ging lezen. Later, toen een vriend van me een wat geavanceerder apparaat gekocht had, werd alles leuker en kocht ik een zelfde dslr van Canon. Van het één kwam het ander en zo ben ik meer gaan fotograferen en heb ik steeds meer unieke momenten meegemaakt. De fototas is ook steeds steeds gevuld, zowel met kennis als met apparatuur. Elke keer als ik dat apparaat weer in handen heb is het genieten. Het blijft een fantastische hobby.”

Foto's © Jeffrey van Houten

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie