Exposure: Jasper van der Meij - Straatfotografie

Redactie DIGIFO... 1890 0
Al zes jaar lang maakt Jasper van der Meij iedere dag een foto. Wat er op die foto staat doet er eigenlijk niet eens toe, maar ze komen allemaal online. Waren het eerst voornamelijk landschapsfoto's, nu ligt zijn focus op straatfotografie.

“Terwijl ik in het begin juist mijn best deed om nooit mensen op de foto te zetten. Jarenlang heb ik me gefocussed op landsschapsfotografie, al sinds ik in 2002 mijn eerste digitale camera kocht. Sindsdien ben ik wel in de ban van fotografie en om mezelf te motiveren maak ik sinds 2004 iedere dag een foto voor op mijn blog. Met name de progressie die ik in de loop der jaren heb geboekt, is leuk om te zien. Ik kan het iedereen aanraden om elke dag een foto te plaatsen. Niet alleen vanwege de herinneringen, maar ook om jezelf ervan bewust te maken dat je met passie en ervaring wel verder komt.

Straatfotografie

Straatfotografie is om eerlijk te zijn iets wat mij is overkomen dankzij mijn vriendin Bibi. Zij vindt het Nederlandse landschap niet inspirerend genoeg om vast te leggen, dus zijn we tegenwoordig vaker in steden te vinden. Voor mij voelt straatfotografie als een opstap naar het schieten van portretten. Al jaren geniet ik van de foto’s van Benoit Paille; voor zijn ‘strangers project’ fotografeert hij mensen die een aantrekkingskracht op hem hebben. Maar voor mij is die drempel elke keer toch te hoog.

Altijd

Op straat schiet ik met de camera die ik bij me heb. Ik hoef dus zeker niet altijd mijn Canon EOS 5D Mark II bij me te hebben. Een beetje fotograaf kan met alles fotograferen: heb ik mijn dslr niet bij me, dan met mij Ixus 120 IS en anders maak ik snapshots met mijn iPhone. Ik ben verslaafd aan Hipstamatic – een fotografie-app voor de iPhone – vanwege de mooie bewerking en de mogelijkheid om random effecten te creëren. Maar voor het nabewerken van serieuze foto's gebruik ik Lightroom, voor mij zeker de nummer een. Ik gebruik zelfs geen Photoshop meer.”

Foto's © Jasper van der Meij

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie