Exposure: Jan Postma

Redactie 1674 0
Een goede foto legt voor Jan Postma iets bloot. Vaak is dat de schoonheid iets alledaags. Hij fotografeert zijn omgeving en de mensen daarin op een eenvoudige maar creatieve wijze. Postma werkt op film, wat zijn foto's vaak een nostalgische uitstraling geeft.

"Ik vind het moeilijk over fotografie (in het algemeen) en mijn werk (in het bijzonder) te praten zonder naar mijn idee nogal pretentieus over te komen, heb genade. Fotografie betekent voor mij vooral het op een andere manier bekijken van de werkelijkheid. Als student (politicologie) was ik vooral bezig hetgeen ik zag en las rationeel te ontleden. Met die houding ben ik enigszins vergroeid. Fotografie acteert in dezen als een contragewicht. Niet zozeer om creativiteit te kanaliseren, veeleer is het een openlijk subjectieve poging grip te krijgen op een poëtische werkelijkheid (excuses voor het wollige taalgebruik). Het is pure afleiding als iedere andere hobby, maar in een zeer intuïtieve vorm. Ik kan foto's van te voren uitdenken, of zonder enig vooropgezet idee de deur uitstappen op zoek naar een anomalie die de moeite van het vastleggen waard is.

Waar hetgeen hierboven staat uiteindelijk op neer komt is een (simpele) zoektocht naar het sublieme. Een goede foto legt iets bloot, vaker dan eens de schoonheid van iets alledaags. En zo is het ook iets dat mij zo af en toe dwingt opgewekt te zijn. Mijn werk is een lange serie vastgelegde herinneringen; een zeer persoonlijke document."


 Foto's © Jan Postma

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie