Exposure: Hedwig Pothof-Gademan

Redactie 2837 0
Als winnaar van onze wedstrijd Autofotografie verdient Hedwig Pothof-Gademan ook een plekje in onze exposure-rubriek. Hoewel ze begon met natuur- en landschapsfotografie, begon een aantal jaar geleden nachtfotografie haar aan te spreken. Met succes.

“Ik wilde wat doen met al die verlichting in de avond. Tijdens de kermis zijn er bijvoorbeeld zoveel mogelijkheden, zoals allerlei attracties die in beweging zijn en draaien, in combinatie met al die vrolijke knalkleurtjes. Maar ook vuurwerk is een mooi onderwerp om vast te leggen. Om verschillende effecten te krijgen gebruik ik telkens andere sluitertijden, zodat je op den duur weet welk plaatje je ongeveer krijgt bij een bepaalde sluitertijd. 

Lightpainting

Een andere tak waarbij je zelf in beweging bent is lightpainting. Hierbij teken je met licht. Soms ben ik een paar minuten bezig om een onderwerp te lightpainten. Het leukste is om dit met verschillende gekleurde lampjes te doen, voor een speels effect. Bij deze manier van fotograferen gebruik ik mijn groothoeklens van 10-20mm. Zo ben ik er zeker van dat alles erop komt, omdat je met de attracties van de kermis en het vuurwerk wat in beweging is niet precies weet welke kant het op schiet. 

's Avonds

s’ Avonds door een winkelstraat lopen en op de verlichting in de etalages in- of uitzoomen is ook een dankbaar onderwerp. Hiervoor gebruik ik mijn 18-200mm objectief, voor het lange zoombereik. Zo krijg je het idee dat je de foto ingetrokken wordt of juist andersom. Bij al deze manieren van fotograferen is een statief nodig vanwege de lange sluitertijden.

Donker

Grappig is dat als je in het donker aan het fotograferen bent, je door behoorlijk wat mensen wordt aangesproken. Degene die zich niet met fotografie bezighouden begrijpen niet dat je ook mooie foto’s in het donker kan maken en denken dat dit alleen bij daglicht mogelijk is. Maar als je ze de resultaten laat zien, worden ze vaak enthousiast.”Foto's © Hedwig Pothof-Gademan

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie