Exposure: Frederik Sadones

Redactie 1927 0
Onze Tilt-fotowedstrijd kende vele winnaars en Frederik Sadones was er daar één van. Daarom krijgt hij nu ook een plekje in onze exposure-rubriek. Fotografie begon voor hem vijf jaar geleden, met de bedoeling meer dan alleen vakantiekiekjes te schieten.

“Ik mij bezig gehouden met allerlei vormen van fotografie, maar het begon allemaal met natuur- en macrofotografie. Toen ging mijn aandacht vooral uit naar evenwichtige composities, mooi licht en scherptediepte. Maar belangrijker nog, wilde ik een gevoel overbrengen. Als het ware een extra laag, extra diepte in een beeld steken. Dat is zo een beetje de basis van mijn stijl, waar ik nu nog steeds op verder bouw.

Pers- en documentairefotografie

Na een tijd vooral met de vormelijke aspecten bezig te zijn geweest, ging ik mij meer met de inhoud bezighouden. Daarom heb ik een tijdje op het KASK in Gent fotografie gestudeerd en hoewel de academie als instituut niets voor mij was, heeft dit wel een enorme en ook positieve invloed gehad op mijn ideeën over fotografie. Het heeft mij heel anders doen denken en ook inzicht gegeven in de geschiedenis van de fotografie. Sindsdien ben ik vooral bezig met pers- en documentaire- en sinds ruim een jaar (door tijdsgebrek) vooral concertfotografie.

Elementen

Voor het maken van een interessant beeld zijn voor mij verschillende elementen belangrijk. Het belangrijkste, hoewel het makkelijk lijkt, is ten eerst het juiste standpunt en een interessant moment. Beter een matig beeld van iets interessants, dan een technisch perfect beeld van iets banaals of zelfs geen beeld. De bewerking hou ik het liefst zo neutraal mogelijk om niet af te leiden van de inhoud. Ik kan me trouwens ook enorm storen aan ‘kapotbewerkte’ beelden waar de bewerking moet compenseren voor een gebrek aan inhoud.

Groothoek

Ik werk het liefst met een groothoekobjectief, dicht bij de actie. Dat levert veel meer betrokken beelden op en trekt de kijker mee in het gebeuren. Op een bepaalde manier werden ze er dan ook deel van. Bij documentairefotografie maak ik mezelf graag onzichtbaar als fotograaf om zo beter de realiteit te kunnen vastleggen, vooral door gewoon contact te leggen en pas later de camera naar boven te halen, als ik het vertrouwen van de mensen heb.”

Foto's © Frederik Sadones

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie