Exposure: Frans van der Zanden

Redactie 2623 0
Vorig jaar was Frans van der Zanden één van de winnaars in onze Contrast-fotowedstrijd. Hij verdient daarmee een plekje in onze exposure-rubriek. Op 17-jarige leeftijd begon fotografie voor hem met een tweedehands Yashica meetzoekercamera en afdrukken in de badkamer.

“Tot de komst van een digitale camera ben ik altijd wel blijven fotografen, maar dan meer voor het familie-album. Zes jaar geleden stapte ik over en na wat wisselingen beschik ik nu over een Nikon D80 en een Panasonic Lumix LX3. Deze laatste camera – waarmee ik de winnende foto in de Contrast-fotowedstrijd maakte – gebruik ik als ik geen zin heb om te sjouwen met de Nikon. Ook biedt het gestabiliseerde 24mm, f/2.0 objectief mogelijkheden die de Nikon niet heeft. Uitgebreide fotobewerkingen zijn meestal niet aan mij besteed; met de D80 schiet ik wel in raw om achteraf bijvoorbeeld de witbalans nog te corrigeren.

Thema

Fotograferen doe ik vrijwel altijd op basis van een thema. Dat kan van alles zijn: van 'beschimmelde bloemen' tot 'platgereden bierblikjes' bij wijze van spreken. Ook bezoek ik regelmatig evenementen in de omgeving om mensen te fotograferen. Uiteraard gaat de camera ook mee op vakanties en stedentrips. Het is echter niet zo dat ik wekelijks met de camera op pad ga. Wèl kan ik avonden achtereen besteden aan het doorbladeren van mijn ruime verzameling fotografietijdschriften en boeken die ik heb, om nieuwe ideeën op te doen. Daarnaast is het internet natuurlijk een onuitputtelijke bron voor de mooiste foto’s. Andere bronnen van inspiratie zijn fotowedstrijden. Als een thema me aanspreekt kan het zijn dat ik er op uit trek om foto’s te maken. Dat ik daarbij de laatste jaren regelmatig in de prijzen ben gevallen is uiteraard leuk meegenomen. 

Specialisatie

Een echte specialisatie heb ik niet. Door mijn thematische aanpak is het wel zo dat ik me regelmatig concentreer op één onderwerp, maar die onderwerpen zijn heel divers. Momenteel ben ik me wel aan het inlezen over portretfotografie. Dat deel is figuurlijk gesproken nog wat onderbelicht. De portretten die ik tot nu toe maakte zijn over het algemeen met een teleobjectief vanaf grotere afstand (onopgemerkt) geschoten. Mensen op straat benaderen met de vraag of ik een foto mag maken vind ik moeilijk. Ik streef er naar om komend jaar wat te oefenen in deze discipline. Eerst in de familiekring en als de resultaten bevallen hoop ik natuurlijk ook andere mensen voor mijn lens te krijgen.”

Foto's © Frans van der Zanden

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie