Exposure: Femke van Veen

Redactie 1523 0
Femke van Veen is fan van eerlijke fotografie. Ze werkt het liefst met haar Hasselblad, kleurenfilm en bestaand licht. De Fotovakschoolstudente maakt illustratieve foto’s die een verhaal vertellen, daarbij zoekt ze altijd naar de perfecte verhouding tussen vorm en inhoud.

"Als klein meisje liep ik al trots rond met de spiegelreflexcamera van mijn vader. Ik mocht alles uitproberen en ontdekken, met de camera in mijn handen bekeek ik mijn omgeving opeens met hele andere ogen. Het geluid van de opklappende spiegel, de geur van de camera en de wereld gezien door de zoeker; alles was fijn aan fotografie! Kleine meisjes worden groot, maar de camera heb ik eigenlijk nooit losgelaten. Toen ik na de middelbare school de studie psychologie ging doen werd ik daarom extra aangetrokken tot een cursus bij CREA in Amsterdam; daar werd nog 'ouderwets' in de donkere kamer gewerkt. De geur van chemicaliën prikkelde niet alleen mijn neus maar deed me ook besluiten om zo snel mogelijk met een fotografie-opleiding te beginnen.

In februari 2008 ben ik dan ook begonnen aan de opleiding Fotografische Vormgeving aan de Fotovakschool in Amsterdam. Ik was op zoek naar een plek waar ik mijn techniek nog meer kon optimaliseren en die mij ook de mogelijkheid gaf om mijzelf creatief te ontwikkelen. Die plek heb ik gevonden.

Ik ben een groot fan van eerlijke fotografie, wat je ziet is wat je krijgt. Afgelopen jaar heb ik de liefde voor analoge fotografie teruggevonden en is de Hasselblad mijn beste vriend geworden. Met analoge kleurenfotografie, bestaand licht, geduld en veel toewijding voor mijn onderwerpen komen mijn ideeën het beste tot hun recht. Mijn werk is vaak erg illustratief. Zo ben ik terug gegaan naar mijn voormalige middelbare school en heb ik de lokalen gefotografeerd als illustratie bij verhalen van (veelal vervelende) ervaringen van voormalige klas- en schoolgenoten. Ik hou van foto's waar een verhaal achter zit, niet van een goed gelukte toevalstreffer. Mijn perfectionisme drijft me tot het uiterste in het zoeken naar de perfecte verhouding tussen vorm en inhoud; en ook wat betreft techniek ben ik erg precies geworden. Een goede scan is meestal genoeg om mijn werk tot zijn recht te laten komen.

Mijn fotografie heeft zich tijdens de opleiding in sneltreinvaart ontwikkeld; ik heb dit jaar mijn eigen stijl geoptimaliseerd en ben de autonome richting ingeslagen. Op dit moment ben ik druk bezig met mijn afstudeerproject, in februari 2010 hoop ik mijn diploma te behalen en mijn werk te kunnen exposeren. Met de techniek als goede basis wil ik mij nog verder ontwikkelen en ontdekken welke andere vormen ik nog aan fotografie kan geven. Mogelijk  beland ik na mijn afstuderen dan ook op een kunstacademie waar ik mijn creativiteit nog verder kan ontwikkelen. Er valt immers nog zoveel te ontdekken en ik geniet nog steeds van de wereld gezien door de camera."

Foto's © Femke van Veen

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie