Exposure: Evert Klein Nagelvoort

Redactie 2110 0
Evert Klein Nagelvoort houdt niet zo van ‘mooie’ foto’s. De fotografiestudent aan de KABK ziet liever foto’s die een verhaal vertellen. Hij richt zich de laatste tijd op meer ‘bedachtzame’ fotografie, en gebruikt daarbij graag een analoge camera.

“Ik blijf me erover verbazen hoe bijzonder het eigenlijk is dat fotografie vaak een vrijkaartje is om ergens binnen te komen, mensen te ontmoeten en om me in compleet andere werelden te begeven. Het is een manier om mijn nieuwsgierigheid te kunnen botvieren, hoe spannend het soms ook is. Ik vind het wel belangrijk om ook veel met de mensen te praten, ze te leren kennen. Het zou ook raar zijn om ergens binnen te komen om vervolgens alleen maar een ‘mooie’ foto te maken.

Ik houd sowieso niet zo van ‘mooie’ foto’s! Een foto moet niet puur alleen om de esthetiek interessant zijn. Ze moeten wel wat vertellen. Thema’s en onderwerpen die me vooral bezig houden zijn vaak mens- en maatschappijgerelateerd. Erg breed dus.

Inspiratie komt voort uit materie, zei een docent eens. Ik begreep dat niet zo. Nu steeds meer. Soms krijg je inspiratie door gedachtenspinsels, dingen die je ziet, iets wat je aan het denken zet, gesprekken, krantenartikelen, museumbezoeken etc. Alles is gebaseerd op de materie om ons heen.

Voor mij is het belangrijk dat mijn foto’s ook een bepaalde waarde van overdraagbaarheid bevatten. De noodzaak om alles aan de kaak te stellen heb ik niet. Als ik mensen mijn visie kan laten zien, vind ik het al heel wat.

Het afgelopen jaar ben ik veel bezig geweest met het portret. Ik vind het heel interessant om iets in de persoon te ontlokken om zo de echte aard van de persoon te fotograferen.  Tenminste, dat is natuurlijk mijn kijk op die persoon. Dan is nog wel de vraag of het het  portret nu veel vertelt over de persoon of over mij...

Op het moment verdiep ik me steeds meer in de meer (zoals ik het dan maar noem) bedachtzame, gedegen fotografie. Raimond Wouda en Daan Paans zijn hier voorbeelden van. Het (sociologische) onderzoek speelt daarbij een belangrijke rol. 

Ik merk ook dat de manier van werken bij dit soort fotografie met analoog fijner is. Het  gaat langzamer en ik ben er bewuster mee bezig. Met digitaal is het soms gewoon te makkelijk om even snel veel foto’s te maken. Dat mist dan net een beetje de kracht van de bedachtzame gedegenheid ofzo.”Foto's © Evert Klein Nagelvoort

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie