Exposure: Erik Kroes

Redactie 2022 0
Erik Kroes (25) studeert Digitale Fotografie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij richt zich vooral op de documentaire fotografie, maar experimenteert daarbij ook met digitale manipulatie van zijn beelden.

“Mijn serieuze interesse in fotografie is eigenlijk pas gekomen in het jaar waarin ik toelating deed voor mijn huidige opleiding. Aangezien ik nu aan mijn derde jaar begonnen ben, kun je dus zeggen dat ik zo'n drie jaar serieus fotografeer. In het begin was het vooral technische interesse, nieuwsgierigheid naar het medium. Nu ik mij daarmee meer op mijn gemak voel, is het vooral ontdekken waar ik heen wil. Mijn voorkeur voor documentaire fotografie is al wel duidelijk. Andreas Gursky en Hans Aarsman zijn voor mij voorbeelden binnen de fotografie. Mensen die de grenzen van de fotografie opzoeken en groots denken. Afstand en relativering zie ik als belangrijke gereedschappen.

Op dit moment ben ik met een project bezig waarin ik zo'n 1000 foto's verwerk in één beeld (foto's 4 en 5). Door op deze manier een periode in één beeld te vangen kijk je heel anders tegen tijd aan. Het kan tijd vertragen, trage bewegingen op laten vallen en je bewust maken van dingen die je eerst niet zag. Voor mij is het een andere manier om tegen de wereld aan te kijken, bijna een meditatief moment als ik daar naast mijn ratelende camera sta.”  

Foto's 4 en 5: "Om deze beelden te produceren maak ik een timelapse met mijn camera. Alleen waar men bij een normale timelapse de foto's elkaar laat afwisselen (waardoor een filmpje ontstaat), neem ik van elke foto een horizontale lijn en zet die onder elkaar in 1 beeld. De bovenste lijn is de bovenkant van foto 1. De onderste lijn is de onderkant van de laatste foto. Alles wat stil stond tijdens de timelapse is normaal zichtbaar. Alles wat bewoog heeft andere verhoudingen of is onherkenbaar.
Elke lijntje dat je ziet is 1 foto. Bij de molens zijn het 944 foto's. Bij de andere foto zijn het er 360."

Foto's © Erik Kroes

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie