Exposure: Elvera Smink

Redactie DIGIFO... 2169 0
Toen haar vader vroeger veel foto's maakte, wilde Elvera Smink dat als klein meisje natuurlijk ook. Wat begon als een hobby, leidde naar een fotografie-opleiding aan het Grafisch Lyceum te Rotterdam, waar zij dit jaar aan haar derde, échte fotografie-jaar begint.

“Tot die tijd doe ik het nog met wat ik zelf ontdekt en mezelf aangeleerd heb. Fotografie is namelijk mijn passie en ik ben er elke dag wel mee bezig. Iedere dag probeer ik iets nieuws te leren of te bedenken. Deze oefen ik echter nog steeds eerst op stilleven. Ik ben begonnen met natuurfotografie, net als vele anderen om makkelijk te oefenen. Niet veel later begon ik ook portretfotografie te oefenen, waarvoor mijn zusjes en haar vriendinnetjes model stonden. Laatst heb ik zelfs voor een opdracht een bruiloft gefotografeerd. 

Weinig bewerken

Ik begin altijd eerst met een beeld in mijn hoofd voor ik ga fotograferen. Negen van de tien keer lijkt het beeld wat ik in mijn hoofd had niet op de uitkomst. Dit heeft gewoon nog wat tijd nodig. Er zijn zoveel verschilde compositie mogelijkheden; elke dag zijn de weer- en lichtomstandigheden anders. Ik laat foto’s altijd een dag of nacht onaangeroerd voor ik aan de selectie en nabewerking begin. Veel bewerk ik overigens niet, eigenlijk alleen kleine dingetjes als oneffenheden, foutjes en bijvoorbeeld het verhelderen van de kleuren op een foto. Ik ben van mening dat je een goede fotograaf bent als je ook zonder Photoshop mooie foto’s kunt maken.

Ontspanning

Als ik fotografeer, dan zit ik even in mijn ‘eigen wereld’ – zo moet er een stukje emotie van mij in de foto. Zonder dat straalt de foto niks uit, is die leeg. Fotografie is ontspanning: je pakt een mooi moment en zet het vast met een boodschap voor de toekomst of een herinnering aan het verleden. Fotograferen is werkelijk mijn passie.”


Foto's © Elvera Smink

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie