Exposure: Brendan de Clercq

Redactie 4193 0
Vorige week kwam Brendan de Clercq als winnaar uit onze lezersgallery en daarmee verdient hij een plekje in onze Exposure-rubriek. Na jarenlang als grafisch ontwerper en illustrator te hebben gewerkt, is hij nu terug bij zijn oude passie: fotografie.

“Mijn vader was ook fotograaf, en documentairemaker. Hij was net als ik enorm visueel ingesteld. Mijn werk kenmerkt zich door krachtig beeld met een duidelijke emotie. Mensen die de foto zien moeten geraakt worden, dat is voor mij een groot compliment. Het moet niet zomaar een mooi beeld zijn, er moet een diepere laag in zitten. Mijn werk is een duidelijke weerspiegeling van mezelf. Zo was mijn eerdere werk  donker en contrastrijk, nu fotografeer ik lichter, al heeft mijn werk nog steeds een eigen stijl. Mensen geven aan dat ze mijn werk vaak herkennen, zonder dat ze weten dat ik de foto gemaakt heb. Ik denk dat het belangrijk is om een eigen stijl te hebben, iets unieks.

Way of life

Fotografie is voor mij een 'way of life' en een echte uitlaatklep geworden waarin ik mezelf uitdraag en wil blijven groeien. Alles om me heen kan als inspiratie dienen, van prachtige kunst tot muziek en van een alledaags beeld tot een emotie die ik waarneem. Ik sla graag voor mij onbekende wegen in om het uiterste uit mezelf te halen. Het moet vooral niet de makkelijke weg zijn en op de automatische piloot gaan. Ik heb een voorliefde voor zwart-wit portetten, omdat je hierin echt iemands emotie kan laten doorschemeren; een mooi portret is tijdloos.

Fotovormgeving

Voor mijn studie fotovormgeving richt ik me nu helemaal op reclame en fashion. Ik ben die gerichte studie gaan doen omdat ik in contact wilde komen met mensen die mijn passie voor fotografie delen. Naast alles over fotografie leer je vooral over het verhaal en de boodschap achter de foto, iets wat mij enorm boeit. Over een jaar studeer ik af. Naast de fotografie ben ik zeer bedreven in beeldbewerking en manipulatie, dit komt door mijn tijd als illustrator. Nu ik zelf fotografeer komt dit talent zeer goed van pas. Voor 2011 staat er naast mijn studie een aantal interessante projecten op stapel waar ik mijn kunst- en autonome werk in de “spotlight” zal zetten.”

Foto's © Brendan de Clercq

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie