Exposure: Bart de Jong

Redactie DIGIFO... 2025 0
Bart de Jong is onlangs als weekwinnaar uit de lezersgallery gekomen en krijgt daarom een plekje in de Exposure-rubriek. Had hij eerst twee passies, architectuur en reizen, sinds 2005 heeft hij er een bij: fotografie. Uiteraard weet hij deze nu alle drie prima te combineren.

“Mijn grootste bron van inspiratie is onderweg zijn. Dat kan op de Freedom Highway in Tibet, in New York, maar ook in de stoptrein naar Hoofddorp. Ik kan het niet laten om constant in foto's te denken. Interessante plekken probeer ik te onthouden om later met mijn camera terug te keren en het beeld in mijn hoofd op mijn geheugenkaart te krijgen. 

Steden

Ik hou van grote steden en fotografeer dan ook het liefst stedelijke landschappen. De stad beleef ik als een grote speeltuin. Er gebeurt zo veel om je heen, wat resulteert in heerlijk dynamische beelden. Vooral Aziatische steden zijn een lust voor het oog en de lens van je camera. De combinatie van het hyper-moderne en het traditionele Azië, zorgt voor geweldige tegenstellingen. Een van mijn favoriete steden is dan ook Bangkok in Thailand. Ik verzin elke keer wel weer een reden om daar naartoe te reizen. 

Die ene plek

Ze zeggen wel eens dat als je op reis alleen maar door de lens van je camera kijkt, je veel mist, maar dat vind ik niet. Juist doordat ik een camera bij me heb en continue zoek naar mooie beelden, ben ik ontzettend intensief bezig met een bepaalde plek. Ik kan gerust uren op een plek doorbrengen, wachtend op goed licht. Of ik bezoek een aantal keren dezelfde plek als ik denk dat de foto toch beter kan. Ik vind het heerlijk om ergens te zitten en te wachten op die ene foto, terwijl de mensen, de geluiden, de geuren en kleuren om je heen constant veranderen.

Fisheye

Op dit moment gebruik ik een Canon 40D en gebruik ik verrassend vaak mijn Tokina 10-17mm fisheye; toch wel mijn lievelingsobjectief. Een fisheye-objectief lijkt meer een gimmick dan een serieus objectief, maar kan wel degelijk een extra, surrealistische dimensie aan architectuurfoto's geven. Ik probeer vooral vaak bollingen op te zoeken in beelden, zodat de onnatuurlijke bolling van de fisheye eigenlijk niet meer zo opvalt.

De laatste tijd interesseer ik me echter ook meer en meer voor strobistfotografie. Ik vind het echt super leuk om te spelen met flitslicht. Wel moet ik nog veel oefenen, want makkelijk is het niet. Gelukkig is ook over strobistfotografie oneindig veel informatie te vinden op internet, dus dat komt vast goed.”


Foto's © Bart de Jong

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie