Exposure: Barbara van Schaik

Redactie 3506 0
Barbara van Schaik (44) begon tijdens haar studie met zwart-witfotografie. Vier jaar geleden pakte ze de draad weer op, met een digitale compact. Na een DSLR is ze nu weer terug bij analoog, met een Mamiya 7II. Ze richt zich op straatfotografie en werkt daarnaast aan een aantal langlopende projecten.

"Ik ben een kind van het analoge tijdperk: tijdens mijn studiejaren ontdekte ik zwart-witfotografie, inclusief zelf ontwikkelen en afdrukken. Na een periode van ruim tien jaar waarin ik helemaal geen camera heb aangeraakt, ben ik 4 jaar geleden toch weer begonnen. In eerste instantie digitaal: voor een reis naar India kocht ik een digitale compact camera. Sindsdien is de liefde voor fotografie helemaal terug, en zelfs heftiger dan ooit tevoren.

Via een digitale spiegelreflex ben ik uiteindelijk weer uitgekomen waar ik ooit begonnen ben: analoog. Alleen dit keer in kleur en op middenformaat (6X7). Mijn onderwerpen zijn ook veranderd. Ik richt mij nu op straatfotografie en daarnaast werk ik aan een aantal langlopende projecten met de middenformaat camera: Arboretum (een serie over bomen), City Limits (de cirkel rond Amsterdam) en Aan de kust (kustplaatsen in Nederland). Alle series zijn min of meer per toeval ontstaan, en liggen soms stil vanwege drukte thuis of op het werk (ik ben en blijf amateur fotograaf), maar zijn inmiddels een vast onderdeel van mijn fotografische ontdekkingstocht geworden.

Ik ben een groot bewonderaar van o.a. Helen Levitt, Rineke Dijkstra en Stephen Shore, maar ook van al het inspirerende werk van bekende en onbekende fotografen die ik dagelijks ontdek via internet of andere media."
Foto's © Barbara van Schaik

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie