Expositie: Typisch Nederlands - Fotograaf des Vaderlands Dirk Jan van der Burg

Redactie DIGIFO... 890 0
Waarom zou je een klikobak camoufleren? Waarom worden telefoonmasten vermomd als bomen? Waarom? In de tentoonstelling Typisch Nederland rekent Jan Dirk van der Burg vrolijk af met het idee dat Nederland zo normaal is.

Fotograaf Jan Dirk van der Burg werd in 2018 benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. In het najaar van 2022 draagt hij zijn ambt over aan een collega-fotograaf. Ter afsluiting van zijn ambtsperiode presenteert het Nederlands Fotomuseum van 3 juli t/m 30 oktober 2022 een overzichtstentoonstelling van zijn bijzondere fotografie-oeuvre dat hij de afgelopen 3 jaar heeft opgebouwd. 

Interview in DIGIFOTO Pro

In DIGIFOTO Pro 3.2022, de editie die nu in de winkel ligt, gaan wij uitgebreid in gesprek met Fotograaf de Vaderlands Jan Dirk van der Burg. Aan de hand van een aantal iconische foto's, komen we meer te weten van de fotograaf en diens drijfveer om beelden te blijven maken die "typisch" zijn voor onze cultuur.

Lees ook: Nu verkrijgbaar: DIGIFOTO Pro 3.2022

Over de expositie

In de tentoonstelling Typisch Nederland rekent Jan Dirk van der Burg vrolijk af met het idee dat Nederland zo normaal is. Van het polderboeddhisme tot het vermommen van kliko’s en de vindingrijkheid voor de onderhoudsarme voortuin. Typisch Nederland is een droogkomische reflectie en een unieke kijk op de alledaagsheid. Na een bezoek aan de tentoonstelling kijk je nooit meer hetzelfde naar jouw omgeving en vraag je je op elke straathoek af: waarom? 

Met dit project plaatst Jan Dirk van der Burg zich in de traditie van fotografen die school maakten met kritisch-ironische, fotografische observaties van het alledaagse Nederland. Een aantal van hen zijn in de Collectie van het Nederlands Fotomuseum vertegenwoordigd, onder wie Hans Aarsman, Hans van der Meer, Hans Eijkelboom en Marwan Bassiouni.

Bij de tentoonstelling is een gelijknamig boek verschenen, uitgegeven door nai010 uitgevers. Het boek is in de museumwinkel verkrijgbaar

Typisch Nederland volgens jou

Van alle dingen, die typerend zijn voor Nederland, is misschien wel de behoefte om zelf te vinden wat typisch Nederland is het grootst. Tijdens het maakproces van de serie zijn er nog nooit zo veel tips en aanvullingen aangedragen die begonnen met de zin ‘Weet je wat óók zo typisch Nederland is?’. Deze tentoonstelling is niet volledig zonder jouw bijdrage. In de tentoonstelling vind je al een heel reeks voorbeelden. Vul jij met jouw foto of fotoserie de tentoonstelling aan? Plaats een foto op Instagram met de hashtag #TypischNederland en Jan Dirk voegt het beeld toe aan de tentoonstelling.

Info: www.nederlandsfotomuseum.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie