Expositie ‘Leven in de schaduw’ van Sacha de Boer te zien in Den Haag

Expositie ‘Leven in de schaduw’ van Sacha de Boer te zien in Den Haag

Jasper van Bladel 3837
Fotografe Sacha de Boer is in opdracht van het Liliane Fonds afgereisd naar Tanzania om daar een reportage te maken over kinderen met albinisme. Deze foto’s worden van 14 juni tot 23 juni tentoongesteld in Den Haag, waarna de expositie verder reist.

Eind 2016 reisde oud-nieuwslezeres en fotografe Sacha de Boer in opdracht van het Liliane Fonds af naar Tanzania om daar een reportage te maken over het leven van kinderen met albinisme. Het resultaat is een indringend fotoportret van vier kinderen met albinisme en de omstandigheden waarin zij noodgedwongen leven. De foto’s en verhalen zijn van 14 t/m 23 juni 2017 te zien in een bijzonder vormgegeven expositie in het Atrium Den Haag.

In Tanzania worden magische krachten toegekend aan lichaamsdelen van mensen met albinisme, in het bijzonder kinderen. Een huiveringwekkende realiteit. Ze lopen dagelijks het gevaar om verminkt of vermoord te worden. Ze leven weggestopt in opvanghuizen, vaak ver weg van hun ouders. Letterlijk en figuurlijk leven deze kinderen in de schaduw, weg van het voor hun schadelijke (zon-)licht en weg van de agressie van de gemeenschap.Het Liliane Fonds zet zich in voor kinderen met een beperking in ontwikkelingslanden. En dus ook voor kinderen met albinisme in Tanzania. In samenwerking met Human Rights Watch en met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij is een project opgestart om de omstandigheden voor kinderen met albinisme in Tanzania te verbeteren en gemeenschappen, lokale en nationale organisaties bewust en weerbaar te maken.

Om ook bij het brede publiek in Nederland aandacht te vragen voor de situatie van kinderen met albinisme in Tanzania maakte Sacha de Boer op verzoek van het Liliane Fonds een fotoreportage. De verrassende expositie die hiervan is gemaakt, is binnen de reguliere openingstijden van het Atrium te zien van woensdag 14 t/m vrijdag 23 juni 2017. Daarna gaat de expositie op reis en zal op een aantal binnen- en buitenlocaties verspreid over Nederland te zien zijn. 

Boek 

Bij de expositie hoort ook een fotoboek met dezelfde titel: ‘Leven in de Schaduw’. Het prachtig vormgegeven boek is te koop tijdens de expositie in het Atrium, en vanaf 13 juni a.s. ook online en via de reguliere boekhandel. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar het Liliane Fonds.

Gisteren was Sacha de Boer te gast bij RTL Late Night om haar foto-expositie en boek toe te lichten.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van koosvaniperen_136390

in welke steden is de expositie nog meer te zien? mvgr Koos