Expositie over de verhouding tussen mens en natuur in het antropoceen

Expo Hearth and Home van Simone Bennett in Museum Hilversum

Christel de Wolff 1904 0
Vanaf 26 september presenteert Museum Hilversum het eerste grote museale soloproject van audiovisueel kunstenaar Simone Bennett. Met ‘Hearth and Home’ laat ze de veranderende verhouding tussen mens en natuur zien in het antropoceen, het tijdperk waarin door toedoen van de mens het leven op aarde in gevaar wordt gebracht.

De expositie is speciaal voor het museum samengesteld. 'Hearth and Home' is een cinematografische ervaring waarin film, audio en fotografie samen komen. Museum Hilversum vraagt de bezoeker zich af te vragen wat de toekomst brengt.

In de expositie worden verschillende series van Bennett getoond. Onzichtbare verbindingen, onbestemde taferelen, protest en de urgente problematiek van de bosbranden dringen zich op. De kunstwerken vertellen over de verbintenis van mensen en hun omgeving, en onderzoeken de manier waarop herinneringen daarin een cruciale rol spelen. Bennett: ‘Wat mij fascineert is wie of wat vormt ons als mens, en hoe verhouden wij ons tot elkaar en onze omgeving?’ ‘Hearth and Home’ bestaat uit verhalen van Bennett met een universele, actuele ondertoon. ‘Je ontdekt een wereld in onrust waar hoop en schoonheid de ankers zijn waar we ons aan kunnen vasthouden.’Traces, Simone Bennet - via Museum Hilversum

Gentle Wildfir

De korte experimentele film Gentle Wildfire gaat in Museum Hilversum première. Deze film is met steun van het Filmfonds geschoten in Portugal en gaat over verdwijnende herinneringen na een bosbrand. De film vertelt tussen fictie en documentaire over de reis van fotograaf Carlos naar zijn geboortedorp waar een bosbrand heeft gewoed. Geconfronteerd met zichzelf zoekt hij zijn weg terug naar zijn ´roots´. De thematiek van de bosbrand is voor Bennett een persoonlijk project; haar man verloor in 2017 de bossen van zijn jeugd in midden Portugal door een brand. Gentle Wildfire is geïnspireerd op deze ervaring.Lets get lost, Simone Bennet - via Museum Hilversum

Over Simone Bennett

Bennett woont in Hilversum en volgde audiovisuele kunst op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ze heeft verschillende producties op haar naam staan. De getoonde films zijn in distributie bij het EYE-filmmuseum en worden internationaal getoond op filmfestivals. Ze vertelt verhalen met geënsceneerde narratieve beelden. Haar films zijn bijna bewegende foto’s en haar fotografie oogt als een still uit een film. Door verschillende media naast elkaar te gebruiken neemt ze de kijker mee in een filmische ervaring. Bennett is de eerste van de vijf solo-presentaties van Hilversumse mediakunstenaars die de komende jaren in Museum Hilversum te zien zijn. De expositie is van 26 september tot en met 25 oktober te bezoeken.

Info: museumhilversum.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel