Review: Elinchrom Ringflash ECO

Expertreview: Elinchrom RQ Ringflash ECO

Redactie DIGIFO... 9836 4
Ringflitsers zijn de Uggs onder de flitsers: ze zijn immens populair. Mede door de hoge prijs blijven ringflitsers vaak voorbehouden aan professionals. Elinchrom brengt daar met de Ringflash ECO verandering in. Nu kan iedereen met echte Uggs lopen.

Deze review verscheen eerder in DIGIFOTO Pro 2.2011

Voluit gaat de betaalbare ringflitser als de Elinchrom RQ Ringflash ECO door het leven. Een hele mond vol. RQ wil zeggen dat de ringflitser is gemaakt voor het Ranger Quadra-systeem van Elinchrom, een krachtig maar zeer compact flitssysteem dat op accu’s werkt, waarmee je dus makkelijk en snel op locatie kunt flitsen. ECO staat hier voor 'instapmodel', want Elinchrom heeft ook nog een duurder Pro-model in het assortiment. Dat zie je terug in het gebruikte materiaal, de behuizing bestaat uit kunststof.

De Ringflash ECO wordt geleverd met de nodige beugels om de ringflitser te bevestigen aan je camera of op een statief. Ook vind je een kabel voor het Ranger Quadra-systeem en een diffuserkap in de doos.

Monteren

Als je de ringflitser uit de doos haalt valt meteen op dat hij niet gemonteerd en al in de doos past. Dat moet je dus nog even zelf doen. Met een systeem van beugeltjes monteer je de flitser aan de camera. Bij gebruik van kortere objectieven merk je dat de diffuser (een soort grote Omnibounce voor op de ringflitser) voor de nodige lensflares zorgt. Dit komt doordat het licht dan niet meer recht naar voren flitst, maar ook recht je objectief in.

Elinchrom Ringflash ECO

Kwaliteit

Tegenwoordig heb je ook plastic opzetstukken, waarmee je een reportageflitser omtovert in een ringflitser. Dat lijkt een handige oplossing, maar vaak geeft het niet de juiste kwaliteit licht. Het licht komt niet egaal uit het hulpstuk en je bent beperkt wat flitsvermogen betreft. Daar heeft de Ringflash ECO geen last van. De kwaliteit van het licht is fenomenaal; het is keer op keer goed met een constante kleurtemperatuur, iets dat je alleen bij de duurdere (ring)flitsers tegenkomt. Daarnaast kun je in combinatie met het Quadra systeem de flitser precies afstellen. Het maakt niet uit of je maar 40 Ws nodig hebt voor een invulflits in de studio, of de volle 400 Ws voor een egale belichting buiten. De Ringflash ECO draait er zijn hand niet voor om.

Foto: Gerard Henninger
DJ Jordy Lishious gefotografeerd met alleen de Ringflash ECO
Foto © Gerard Henninger

Wat doet een ringflitser?

Ringflitsers worden met name gebruikt bij foto’s waar geen schaduwwerking in mag voorkomen op het gefotografeerde object. Denk aan bijvoorbeeld macrofotografie. Tegenwoordig worden ringflitsers echter vaak ingezet voor glamour- en fashionfotografie, tevens de reden waarom ik graag met een ringflitser werk. Het geeft een unieke look aan je foto’s, zeker als je een ringflitser combineert met extra flitsers of zonlicht.

Door een ring van licht rond het objectief te creëren krijgt schaduw bijna geen kans en krijg je een egaal en ietwat platte foto met weinig contrast. Ook is de ringflitser-look te herkennen aan die sprankelende ring in de ogen van een model. Om dat voor elkaar te krijgen met de Ringflash ECO moet het model wel heel dicht op de ringflitser staan.

Foto: Gerard Henninger
Een combinatie van de ringflash ECO, haarlicht en twee rimlights
Foto © Gerard Henninger

Als je een model dicht genoeg tegen een achtergrond zet, krijg je de bekende 'ringflits-halo'; een donkere schaduwrand om het model heen. Je kan de ringflitser natuurlijk ook los van de camera gebruiken. Dan heb je ineens een mooie lichtbron die je kan plaatsen waar je maar wilt. Het typische ringflitser-effect verdwijnt dan wel.

Conclusie

'Ik heb met heel veel verschillende ringflitsers mogen werken, waaronder goedkope modellen. Wat deze ringflash ECO zo speciaal maakt, zijn de professionele mogelijkheden voor relatief weinig geld. Natuurlijk heeft Elinchrom bezuinigd op een aantal punten. Zo voelt de ringflitser wat goedkoop aan doordat de hele buitenkant van kunststof is. Daarnaast mis je een handvat voor het comfortabel vasthouden van de flitser, iets dat de professionele modellen wel hebben. Op dit moment is er echter geen ander merk met een degelijk alternatief en dat maakt deze ringflitser uniek. Als ik niet al een ringflitser had, zou deze zeker in m’n koffer zitten.'

[block] [title]Gerard Henninger[/title] [par] [italic]Gerard Henninger fotografeert zo'n beetje alle grote namen uit de Nederlandse dansscene en is ook regelmatig in het buitenland te vinden. Zowel binnen als buiten de studio zet Gerard met allerlei flitsapparatuur het licht naar zijn hand. Voor DIGIFOTO Pro test hij de nieuwste studioapparatuur.[/italic] [url link="http://www.gerardhenninger.nl"]www.gerardhenninger.nl[/url] [/par] [/block]
Expert
Gerard Henninger
ECO Ringflash
Prijs: €475,- Vermogen: 400 Ws Flitsbuis: tweepolig Flitsduur: uitgang A 100%: 1/1000sec - uitgang B 33%: 1/2500sec Accessoires: 2m flitskabel, witte diffuserkap
+ Kwaliteit van het licht + Makkelijk in gebruik + Veel waar voor je geld
- Diffuserkap zorgt soms voor flares - Voelt goedkoop aan
9.00
Met de Elinchrom Ringflash ECO krijg je veel waar voor je geld. Er is wel wat bezuinigd op het materiaal van de behuizing en je mist een handvat, maar er is momenteel geen ander merk met een degelijk alternatief in deze prijsklasse en dat maakt deze ringflitser uniek.
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Zandpad

Gaaf! Gerard Henninger mag vaker gear testen van mij! Zat even op zijn website te kijken, die man weet waar hij over praat. Ringflitsers is duidelijk een gaaf stukje accesoires.

afbeelding van Gerjan

Mmm tof artikel! Ben wel benieuwd wat voor extra flitsers Gerard dan graag gebruikt in combinatie met zo'n ringflash. Komt daar ook nog wat over DFP?

Zijn hier twee trouwens twee plaatjes stuk, wil ze graag zien.

afbeelding van Julian

De plaatjes doen het weer.

In de DIGIFOTO Pro Masterclass Special Edition 1.2011 lees je meer over Gerard z'n werkwijze.

afbeelding van Mulika Straverski

Echt vet hoor! Jammer dat ik het budget er niet voor heb, maar zie graag meer van dit soort reviews van Gerard. Werkt dit echt alleen met accupack?