Aan de slag met een ringflitser?

Christel de Wolff 6857 0

Wanneer er een ringflitser in een foto wordt gebruikt zie je dat meteen. Bij een portret zie je het aan de mysterieuze reflecties in de ogen, maar ook bij andere onderwerpen valt het op. Hoe ga je te werk met zo'n specialistische flitser?

De ringflitser is, het woord zegt het al, een flitser in een de vorm van een ring, een holle cirkel. Je kunt hem om je objectief heen gebruiken, waardoor je portretten kunt maken waarbij de cirkel wordt weerkaast in de ogen van je model. Een heel bijzonder, glamoreus effect geeft dat.

In deze video laat Mark Wallace je een aantal verschillende opstellingen zien. Wil je eens aan de slag met een ringflitser? Je kunt ze op diverse Chinese websites voor een kleine prijs aanschaffen. Natuurlijk is de kwaliteit ernaar, maar leuk om eens te kijken of het iets voor je is!

Ook leuk: macrofotografie met een ringflitser! 

In macrofotografie zit je erg dicht op je onderwerp en werk je met lange objectieven. Zou je met een reportageflitser fotograferen, dan loop je het gevaar om schaduwen op je onderwerp te werpen door dit lange objectief. Een flitser met een softbox kun je ook neerzetten, maar dat vergt wel een hoop voorbereiding. Ideaal is een flitser waarbij je geen schaduwen kunt maken. Een ringflitser gaat om je objectief heen, dus het probleem wordt meteen opgelost.  Daarnaast geeft de vorm van de flitser een stuk gelijkmatiger licht.

Er zijn nog meer (diy-) oplossingen. Bekijk onderstaande video waarin de verschillende soorten flitslicht, waaronder de ringflitser, met elkaar worden vergeleken op basis van dezelfde macrosetting.

Wij hebben de MCOPlus 14EXT-N Macro ringflitser voor Nikon-camera’s voor je getest en beoordeelden deze als 'Zeer Goed'. Lees de review hieronder!

Lees ook: Review MCOPlus 14EXT-N Macro Ringflitser

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel