Een pakket versturen: snel, veilig en voordelig

Christel de Wolff 705 0
Als fotograaf en ondernemer heb je wel eens te maken met het versturen van een pakketje. Ren jij naar het eerste de beste postkantoor of pak je het slimmer aan?

Of je nu je zelfgemaakte fotoprints of andere fotoproducten verkoopt, of af en toe een camera of objectief verkoopt en dat veilig verzonden wilt hebben. Een pakket versturen is super simpel, maar je moet wel weten waar je moet zijn. Natuurlijk kun je naar het eerste de beste postkantoor fietsen, maar de prijzen die je dan betaalt voor een middelgroot pakketje met track & trace zijn niet mis. Of het goedkoper kan, vraag je je als goedgelovige freelance fotograaf niet zo snel af. Maar het kan weldegelijk.

Snel en gemakkelijk pakket versturen

Als je even de tijd neemt om te googelen kom je erachter dat er bedrijven zijn die zich specialiseren in het ondersteunen van de zakelijke markt. Een pakket versturen kan bij hen goedkoper omdat ze in groot volume afnemen en dus scherpere tarieven van de vervoerders ontvangen.

Tips om je pakket goed te verpakken

Een pakket versturen met een flinke waarde, kan spannend zijn. Uiteraard ben je goed verzekerd, maar het is toch ook gewoon zonde als je klant meldt dat het product beschadigd was bij aankomst. Zeker omdat het voorkomen had kunnen worden. Daarom de volgende tips:

 • Tip 1: Zorg voor een dubbelwandige kartonnen verpakking. Je kunt kartonnen dozen of enveloppen kopen die speciaal gemaakt zijn voor het versturen van pakketten. Dat is niet voor niets!
   
 • Tip 2: Heb je een klein product om te versturen? Stop deze dan niet in een te grote doos. Te veel lucht in de verpakking zorgt ervoor dat deze kan gaan indeuken. Eenmaal ingedeukt beschermt het niet voldoende meer. Een te kleine doos voor een groter product raden we echter ook niet aan, omdat het product dan te dicht op de buitenverpakking zit, waardoor hij kan beschadigen wanneer er tegenaan gestoten wordt.
   
 • Tip 3: Zorg in de doos voor een buffer die het product beschermt. Dit zijn bijvoorbeeld schuimvlokken of bubbelplastic, maar kunnen ook simpelweg een paar verfrommelde kranten zijn.
   
 • Tip 4: Als je meer dan één product wilt versturen en ze passen bij elkaar in de doos, let er dan op dat de verhouding tussen de producten en de buitenverpakking nog steeds klopt. Neem eventueel een grotere doos. Pas ook op dat twee producten elkaar in de doos niet raken. Wikkel de producten individueel in beschermend plastic om zeker te zijn dat ze niet zullen beschadigen tijdens het vervoeren.
   
 • Tip 5:  Laat je verpakking vooraf keuren door de vervoerder; een goedgekeurde verpakking levert – mocht het toch mis gaan – een soepele claimprocedure op.

Veel pakketten versturen? Gemakkelijk je webshop koppelen!

Verkoop je regelmatig een fotoprint of andere fotoproducten via een webshop die je zelf beheert? Dan wil je niet alle zendingen handmatig hoeven invoeren. Gelukkig is het ook een optie om je webshopsysteem te laten koppelen.  Bestellingen worden dan automatisch ingeladen en binnen enkele klikken kun je er een verzendlabel voor printen en je pakket versturen, al dan niet met een passende verzekeringsoptie.

Wil je meer slimme trucs om jouw fotografiebusiness op te zetten of verder uit te breiden?
Volg dan al onze artikelen over ondernemen

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel