Een nieuwe kijk op de oorlogsgeschiedenis van Hilversum

Redactie DIGIFO... 240 0
Vanwege 75 jaar vrijheid en het verhaal van de lokale oorlogsgeschiedenis zal er in Hilversum een postertentoonstelling gehouden worden. Vrijheid hebben is zeker niet niks. ‘Het is belangrijk dat jongeren zich leren verhouden tot de lokale oorlogsgeschiedenis’, aldus Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum. Op 19 april komen de oorlogsverhalen tot leven.

De geschiedenis herleven

Dankzij de kinderen van de International Primary School en de jongeren van het A. Roland Holst College, zijn er bijna 50 foto’s de geschiedenis tot leven gekomen. ‘Zo dachten enkele leerlingen dat ze niet mee konden doen met de re-enactments, omdat alleen mannen in het verzet zaten. Maar ook voor hen werden de verhalen van de oorlog relevant, gezien de vele verhalen in Hilversum over vrouwen die verzet hebben gepleegd.’ aldus begeleider Ahmet Polat. Naast het verzet komen ook onderwerpen als de hongerwinter, het gedwongen vertrek van de Joodse bevolking en de voedseldropping aan bod.

Verhalenavonden

Er zullen verschillende verhalenavonden georganiseerd worden in de week van de postertentoonstelling lancering. Zo start Danique Dekker, historicus en docent geschiedenis van het A. Roland Holst College, op maandag 19 april met de lezing ‘Jong in de oorlog’. De Tweede Wereldoorlog was ook aanwezig in het dagelijks leven: Joodse klasgenootjes verdwenen van school, er was minder te eten en veel jongens en mannen verdwenen naar Duitsland of doken onder. Hij vertelt over wat er gebeurde met de leerlingen en wat er gebeurde in de omgeving van de school. Ook vraagt hij zich af hoe het zit het met het zwart-wit denken over goed en fout.

Aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden voor de onlineverhalenavonden op 19, 21 en 22 april klik hier. Deelnemers kunnen ‘live’ meekijken en via de chatfunctie vragen stellen. De avonden beginnen om 19:30 uur en duren tot ongeveer 20.45 uur. De postertentoonstelling start 19 april en wordt 26 april aangevuld met nieuwe beelden. De foto´s zijn tot en met 9 mei te zien op 25 plekken in Hilversum.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie