Weather sealed en optisch indrukwekkend

Dit is de Tamron 17-28mm F/2.8 Di III RXD

Siem van Woerkom 1217 0
Een nieuw lichtsterk ultra-groothoek zoomobjectief voor Full-Frame Sony E-mount mirrorless camera's. Laten we een kijkje nemen

Nieuw Tamron 17-28mm objectief

Transcontinenta B.V., distributeur Tamron in Nederland, kondigt de introductie van de Tamron 17-28mm F/2.8 Di III RXD aan; een lichtsterk ultra-groothoek zoomobjectief voor Full-Frame Sony E-mount mirrorless camera's. De Tamron 17-28mm F/2.8 Di III RXD heeft een filtermaat van 67mm, verbluffend klein voor een Full-Frame, lichtsterk, ultra-groothoek zoomobjectief en een ongekend laag gewicht van slechts 420 gram in combinatie met een compacte vormfactor van 99 mm in lengte. Het compacte formaat zorgt voor een uitstekende balans op de Sony mirrorless camera’s.

De Tamron 17-28mm zoom, die hetzelfde ontwikkelingsconcept deelt als de zeer populaire Tamron 28-75mm die in mei 2018 op de markt werd gebracht, werd ontworpen met de hoogste prioriteit voor het leveren van hoge optische prestaties in een vormfactor die licht en compact is. De technici van Tamron hebben een ongeëvenaard klein formaat (99 mm) en licht van gewicht (420 gram) bereikt voor een zoombereik van 17-28mm.

De totale lengte verandert niet bij het inzoomen of tijdens het scherpstellen, waardoor een stabiele, goed gebalanceerde werking en uitstekende draagbaarheid wordt gecreëerd. Bovendien heeft de Tamron 17-28mm een filtermaat van slechts 67 mm, wat zeer klein is voor een ultra-groothoekzoomobjectief. Dit nieuwe objectief kent dezelfde filtermaat als de Tamron 28-75mm, waardoor het gebruik van dezelfde lensdoppen en filters mogelijk is. De 17-28mm en 28-75mm vormen samen een uiterst compact systeem, dat een bereik van 17 tot 75mm beslaat en minder dan 1 kg weegt.

Unieke ontwikkelingen

De Tamron 17-28mm F/2.8 Di III RXD (Model A046) heeft een vaste grote lensopening van F/2.8 over het gehele zoombereik en levert een hoge resolutie plus contrast van rand tot rand. De combinatie van ultra-groothoek brandpuntsafstand, lichtsterk met de vaste F/2.8 en een minimale scherpstelafstand van slechts 19 cm, in de ultra groothoekstand, stimuleert expressieve en creatieve fotografie in een veelheid aan scenario's.

Bij de nieuwe 17-28mm wordt het zoomsysteem aangedreven door de RXD (Rapid eXtra-silent stepping Drive), een stappenmotor die het mogelijk maakt om een snelle, zeer nauwkeurige en uiterst stille aandrijving te leveren, waardoor het objectief uitermate geschikt is voor het maken van zowel vrijwel ruisvrije video- als foto-opnamen. Bovendien is dit nieuwe zoomobjectief voorzien van een vochtwerende constructie en een hydrofobe fluorine lenscoating die vingerafdrukken en vuil afstoot. Daarnaast is de Tamron 17-28mm F/2.8 Di III RXD (Model A046) volledig compatibel met diverse Sony camera specifieke functies waaronder ‘Fast Hybrid AF’ en ‘Eye AF’. Hoge prestaties, gecombineerd met uitzonderlijke draagbaarheid, maken deze nieuwe Tamron 17-28mm zoom ideaal voor dagelijks gebruik.

Weather sealed en uitstekende kwaliteit

Het optische ontwerp van de 17-28mm zoom bestaat uit 13 lenzen in 11 groepen, waaronder drie asferische lenselementen, twee LD (Low Dispersion) lenselementen en een XLD (eXtra Low Dispersion) lenselement met eigenschappen die dicht bij die van fluoriet liggen. Samen onderdrukken ze op efficiënte wijze chromatische abberatie en andere afwijkingen. Bovendien vermindert Tamron's legendarische BBAR (Broad-Brand Anti-Reflection) Coating effectief de beeldschaduwen en lichtvlekken. Door gebruik te maken van camerafuncties*, biedt dit objectief uitstekende optische prestaties, van rand tot rand over het gehele zoombereik die overeenkomen met de nieuwste hoge resolutie beeldsensoren. De combinatie van het compacte formaat en het lichte gewicht plus de prestaties stelt gebruikers in staat om een grote verscheidenheid aan genres vast te leggen, waaronder landschappen, architectuur en casual snapshot fotografie.

Vocht-en vuilwerende afdichtingen bevinden zich rond de bayonetvatting en op andere kritieke locaties om infiltratie van vocht en/of regendruppels te voorkomen en een vochtafstotende constructie mogelijk te maken. Deze functie biedt een extra bescherming bij het fotograferen buitenshuis onder ongunstige weersomstandigheden. Bovendien is het frontoppervlak van het lenselement gecoat met een beschermende fluorcompound die uitstekende water- en olieafstotende eigenschappen heeft. Het lensoppervlak is gemakkelijker schoon te vegen en is minder kwetsbaar voor de schadelijke effecten van vuil, vocht of vette vingerafdrukken, waardoor het onderhoud veel gemakkelijker wordt.

Beschikbaarheid en prijs

De nieuwe Tamron 17-28mm F/2.8 Di III RXD voor Full-Frame Sony E-mount camera's zal vanaf eind juli beschikbaar zijn. De geadviseerde marktprijs voor de nieuwe Tamron 17-28mm F/2.8 Di III RXD is € 999,00 inclusief B.T.W.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem