Maandthema Kamera Express

Digitaal? Analoog!

Christel de Wolff 683 0
In de maand november brengt Kamera Express een ode aan de analoge fotografie. Bij deze vorm van fotografie werk je met een analoge camera die een lichtgevoelige film bevat. Je hebt een beperkt aantal foto’s op je rolletje en moet geconcentreerd te werk gaan.
Het Maandthema van Kamera Express bevat interviews, met Sacha de Boer en Jawad Maakor. Sasha de Boer vertelt hoe haar fotopassie begon met het gebruik van haar eerste analoge camera. Canon-fotograaf Jawad Maakor zweert bij analoog fotograferen en legt uit waarom dat zo is. De fotografen geven je een inkijkje in de analoge camera’s en accessoires die zij gebruiken.

Foto: Sacha de Boer, Dutchandfamous

In de Musthaves-rubriek tipt Kamera Express de beste analoge camera’s en accessoires op het gebied van analoge fotografie. In de Keuzehulp vind je diverse opties waar je bij de aanschaf van je camera of rolletje rekening mee kunt houden. Wil je zwart-wit-foto’s, wil je een romantische sfeer of een paarse gloed laten zien in je foto’s? Kies dan een bijpassend filmrolletje.

Kijk maar eens hoe al die fotografen op de Who to follow-pagina dat deden. Elke fotograaf heeft een eigen manier van analoog te werk gaan. De ene fotograaf heeft vooral interesse in film. De ander maakt lieflijke en romantische beelden. Weer een ander maakt gebruik van de wat grove korrel in de foto’s of benadrukt rauwe kanten door de keuze voor zwart-wit. Op de Who to follow-pagina zetten we al die verschillende stijlen bij elkaar. Het zijn kunstwerkjes in een online galerie!

Het artikel over de geschiedenis van de (analoge) fotografie leert je hoe het allemaal begonnen is. Wie maakte de eerste optische foto ooit? Wanneer werd de eerste kleurenfoto gemaakt? Fris je kennis op met deze fototijdlijn en besef dat het toch een waar wonder blijft: fotografie. Momenten vastleggen.

Wist je dat de polaroid camera een come-back maakt? Old school is cool. Je klikt met je polaroid camera en hebt even later een tastbare herinnering in handen. Eentje met een wit, typerend randje, in het formaat mini, wide of squared. Het is een foto die niet zomaar verdwijnt in je verzameling snel gemaakte foto’s op je telefoon of op je computer. Nee, dit beeld kun je meenemen naar je vriend of vriendin. Je kunt je polaroid ophangen in je woonkamer. De foto wordt een tastbaar bewijs van een situatie. Op de polaroids-pagina lees je alles over polaroids.

Wil je zelf wel eens een rolletje ontwikkelen in de donkere kamer (de doka)? Er zit verschil in het ontwikkelen van zwart/wit en kleurenfilm (ook wel C-41 genoemd). Zwart/wit-ontwikkeling gebeurt meestal bij 20ºC terwijl het C-41 procedé werkt op 38°C. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de ontwikkelingstijd. Maar waar begin je eigenlijk? En wat heb je allemaal nodig? Wij hebben een stappenplan voor je uitgeschreven voor het ontwikkelen van C-41 kleurenfilm in het artikel “Ontwikkelen doe je zo!”


Foto: Jawad Maakor

In dit Maandthema krijg je vele praktische tips, in de web-artikelen en in een enthousiasmerend filmpje van het Kamera Express-videoteam. Bij analoge fotografie moet je op andere dingen letten dan bij digitale fotografie. Met welke analoge camera kun je het beste beginnen? Met 35mm met verwisselbare lens? Of met een wegwerpcamera? Of wil je toch een Instant camera? Hoe bewaar je je rolletje? Gebruik je een lichtmeter? Hoe creëer je creatieve effecten? Op al deze vragen (en meer) krijg je antwoord.

Bij de fotowedstrijd zijn weer mooie prijzen te winnen, zoals de retro en moderne Fujifilm Instax-kits. De retro Instax-kit bevat de Fuji PU-Lederen Instax Mini 90 Tas bruin, Fujifilm Instax Mini colorfilm glossy 10 x 2 pak en Fujifilm Instax Mini 90 bruin inclusief accu. De moderne Instax-kit bevat de Fuji Instax Mini LIPLAY Elegant Black en Fujifilm Instax Mini Monochrome WW1. Stuur Kamera Express jouw mooiste analoge foto! Wie weet win jij…

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel