DIGIFOTO Pro test: Nikkor Z 40mm f/2 

Redactie DIGIFOTO Pro 875
Nikon heeft niet stil gezeten voor wat betreft het uitbrengen van hoogwaardige Z-objectieven. Benieuwd naar de prestaties van deze gloednieuwe objectieven? Wij testten de Nikkor Z 40mm f/2.

Nikkor Z 40mm f/2 

Bij de 40mm zien we duidelijke overeenkomsten in de opbouw met de 28mm. Alleen is dit objectief nog eenvoudiger van opbouw: de achterste lensgroep bestaat uit één asferisch element en het gehele objectief maar uit zes elementen, waarvan in totaal twee asferisch. Die eenvoudige opbouw kan bij een lichtsterkte van f/2 natuurlijk geen superprestaties over het hele beeldveld opleveren - maar blijkt verrassend genoeg wel in staat te zijn dat over een heel groot deel ervan te doen! De scherpte in de uiterste hoeken is op zich bovendien helemaal niet slecht, alleen is het contrast wat lager. Mocht grote scherpte bij volle opening in de hoeken noodzakelijk zijn, dan verhoog je simpelweg de verscherping een beetje. Bij f/4 bereikt het objectief ook zonder beeldbewerking al werkelijk uitstekende prestaties tot in de hoeken en dat is iets dat we bij heel veel duurdere en grotere objectieven buiten die van deze test zelden zien. Nikon zal het misschien niet graag horen, maar eigenlijk zijn het S-klasse-prestaties voor een no-name-prijs. Bovendien is de brandpuntsafstand veel handiger dan je zou denken. Het vervangt als het ware zowel een 35mm als een 50mm. Als iets de titel walk around lens verdient, dan is het wel dit objectiefje. Daarom, maar vooral omdat het zo goed, klein, licht en goedkoop is, zou het in geen enkele Nikon-fototas (of broekzak) mogen ontbreken. 

Info: Nikon.nl

Brandpuntsafstand: 40mm 
Maximaal diafragma: f/2 
Minimaal diafragma: f/16 
Diafragmabladen: 7 
Lenselementen/groepen: 6/4 (2 asferisch) 
Minimale scherpstelafstand: 29 cm vanaf sensor 
Filtermaat: 52mm 
Gewicht 170 g 
Afmetingen 70 (diameter) x 45,5 mm (lengte vanaf vatting) 

Camera: Nikon Z 6
Objectief: NIKKOR Z 40mm f/2 

Camera: Nikon Z 6 
Objectief: NIKKOR Z 40mm f/2 

Adviesprijs: € 279,- Camera: Nikon Z 6 
Objectief: NIKKOR Z 40mm f/2 Camera: Nikon Z 6 
Objectief: NIKKOR Z 40mm f/2 

Dit artikel is geschreven door Dré de Man en bevat (extra) informatie over de getestte en bekroonde Nikon Z-objectieven zoals besproken in DIGIFOTO Pro 6.2021

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie