De wereld van Van Gogh: Foto's van Emmy Andriesse

Redactie DIGIFO... 2608 0
Het 100e geboortejaar van Emmy Andriesse (1914-1953), de vooruitstrevende en belangrijke fotograaf uit de eerste helft van de twintigste eeuw, is voor het Van Gogh Museum aanleiding om haar bijzondere foto's uit de collectie te tonen in de tentoonstelling De wereld van Van Gogh: foto's van Emmy Andriesse.

Persbericht:

Vlak voor haar dood maakte Andriesse de fotoserie De wereld van Van Gogh. Ze reisde af naar de Provence en Auvers-sur-Oise om met haar camera de onderwerpen die Vincent van Gogh schilderde en tekende ruim zestig jaar na dato vast te leggen. Net als de schilder, had zij interesse voor de eenvoudige mens en het gewone leven.

'Het resultaat is een serie prachtige foto's in de geest van schilderijen en tekeningen van Van Gogh, die bovenal Andriesses eigen kracht toonden: haar vermogen de wereld om haar heen op het juiste moment in haar lens te vangen. Ze tonen hoe Van Gogh na zijn dood nog steeds kunstenaars blijft inspireren,' aldus directeur Axel Rüger.

Foto © Emmy Andriesse
Foto © Emmy Andriesse

Afbeelding © Vincent van Gogh
Afbeelding © Vincent van Gogh 

Emmy Andriesse werd opgeleid ten tijde van de ‘Nieuwe fotografie' in de jaren '30 van de vorige eeuw. Vooruitstrevende fotografen ontdekten de eigen taal van de camera, waarmee ze op verrassende manieren een object in beeld brachten: door extreme close-ups, vreemde perspectieven en nadruk op materiaal.

Andriesse ontwikkelde hierbinnen een eigen stijl met een interesse voor sociaal geëngageerde onderwerpen, zoals te zien in haar beroemde foto's die zij maakte tijdens de hongerwinter (1944/1945). Niet alleen in haar laatste serie De wereld van Van Gogh, maar in haar hele oeuvre legde zij de gewone mens zo eerlijk en respectvol mogelijk vast. Zo krijgt de anonieme voorbijganger een eigen gezicht.

Foto © Emmy Andriesse
Foto © Emmy Andriesse

Afbeelding © Vincent van Gogh
Afbeelding © Vincent van Gogh

'De wereld van Van Gogh: foto's van Emmy Andriesse' is tot begin oktober te zien op de tweede verdieping van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie