De verlaten bouwprojecten van Spanje

Nathalie Schram 362 0
De in 2017 opgerichte DJI Drone Photography Award werd uitgereikt aan twee verschillende fotografen die daarmee niet alleen een DJI Phantom 4 PRO drone wonnen, maar ook £1,500 om hun project te financieren. Één van deze twee winnaars was Markel Redondo, een Spaanse fotograaf die zich bezig houdt met journalistieke fotografie. Dankzij deze award heeft hij een oude serie nieuw leven ingeblazen. In deze nieuwe serie Sand Castles (part II) geeft hij een andere blik op de leegstand van huizen in Spanje.

Crisis

Tijdens de crisis werd Spanje hard getroffen, banken gaven onverantwoorde leningen uit aan verschillende ontwikkelaars die op deze manier profiteerden van lage rentes en talloze projecten opstarten. Geschat wordt dat nu 3,4 miljoen huizen in Spanje leegstaan terwijl velen geen huis kunnen betalen. Dit is een fenomeen wat in heel Spanje terug te zien is aan de verlaten bouwprojecten.

Afbeeldingspictogram

Bouwconstructies

Voor de nieuwe beelden is hij zowel teruggegaan naar de locaties van zijn oorspronkelijke project uit 2010 als naar nieuwe locaties. De huizen, rotondes, wegen en andere bouwconstructies in zijn project liggen verspreid over Spanje, Almeria, Burgos, Alicante en vele andere steden.

Afbeeldingspictogram

Apocalyptische beelden

Redondo’s beelden zijn gemaakt in avond- of ochtendlicht waardoor ze de ideale uitstraling krijgen die de projectontwikkelaars voor ogen hadden, maar de verlaten uitziende locaties laten de kijker achter met het gevoel dat er iets niet klopt. “De locaties geven een apocalyptisch gevoel, alsof je de laatst overgebleven persoon op aarde bent” aldus Redondo.

Meer lezen over drone fotografie? Lees ook:

afbeelding van Nathalie Schram

Nathalie Schram | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nathalie