Fotoreizen met Cuno de Bruin

Redactie DIGIFO... 1115 0
Cuno de Bruin fotografeert al sinds 2009 in binnen- en buitenland. Hij studeerde aan de Fotoacademie in Amsterdam waar hij vooral veel leerde over commerciële fotografie: onder andere mode, reclame en stadsbeelden.

Op dit moment werkt hij als designer bij Tommy Hilfiger en is hij daarnaast veel op reis, waar hij zijn passie heeft ontwikkeld voor architectuurfotografie. Hij ontwikkelde zijn eigen stijl en richtte zich vooral op strakke, rechte lijnen in foto’s. Deze lijnen zocht hij overal in zijn foto’s op: niet alleen in zijn architectuurfoto’s, maar ook bij het fotograferen van objecten of bij zijn straatfotografie. In 2017 kocht hij zijn eerste drone en was meteen verknocht aan dronefotografie. 

Cuno de Bruin heeft voor ons negen architectuurlocaties op een rij gezet waar hij prachtige foto’s heeft kunnen maken. Drie van deze locaties zijn in Nederland: bij de Maarsseveense plassen in Utrecht, bij de Pyramide van Austerlitz en de Pier in Scheveningen. Ook in Europa is hij aan de slag gegaan: hij maakte een prachtige foto bij het Sirmione Kasteel in Italië, schoot een bijzondere plaat van Saint Coloman Church in Duitsland en maakte een opvallend shot van hotel Belvedere in Zwitserland. Tenslotte heeft hij een langere reis gemaakt in Japan waarvan wij de drie locaties die hij daar schoot graag met jullie willen delen.

Favotiete fotolocaties van Cuno de Bruin in Nederland

Maarsseveense Plassen

Persoonlijk kende ik deze locatie al omdat ik er vroeger heel vaak kwam. Ik woon in Utrecht en dit was één van de recreatieplekken in de buurt waar ik vaak heen ging,’ aldus Cuno. Normaal gesproken gaat hij echter voordat hij gaat fotograferen eerst op zoek naar een locatie waar hij het beste terecht kan. ‘Eerst kijk ik vaak in Google Earth of ik in de omgeving waar ik me op dat moment bevind toffe dingen zie die er van boven heel cool uitzien. Ik maak dan een screenshot van de locatie en die neem ik mee.’ Deze opmerkelijke foto bij de Maarsseveense plassen maakte hij met een drone. ‘Van boven ziet het er heel indrukwekkend uit, terwijl het een simpel speeleiland is.’ Naast het recreatiegebied zijn er mooie foto’s te maken in het sfeervolle centrum van Maarssendorp. Amsterdam staat bekend om zijn grachtenpanden, maar Maarssen-dorp doet hier zeker niet voor onder. De panden die er terug te vinden zijn dateren uit de 17de en 18de eeuw.

Pier van scheveningen

Deze foto is gemaakt aan het einde van het strandseizoen in 2018. ‘Ik was al een aantal keer geweest in de zomer toen de zon echt nét verkeerd stond.’ Om dit shot te krijgen was hij zo’n zes keer heen en weer gereden vanaf Utrecht. Cuno fotografeert vaak met zijn drone, omdat hij hierbij een ander perspectief krijgt dan de foto’s die je overal online ziet. ‘Er worden veel foto’s gemaakt vanaf de grond. Vanuit de lucht krijg je echter een heel ander perspectief. Je krijgt heel veel dynamische lijnen, waardoor je een heel ander soort plaatje creëert. Dat vind ik wel heel gaaf aan vliegen met een drone. Dit is een beeld wat je niet alledaags kan zien met het blote oog, waardoor het toch een uniek beeld geeft.’ Om de pier het beste te fotograferen is het belangrijk dat het licht goed is. Het tijdstip, maar ook de tijd van het jaar is belangrijk. ‘Deze foto is gemaakt in het najaar, waardoor er niet veel mensen op de pier aanwezig waren.’ Wil je juist wél mensen op je foto hebben staan, dan kan je beter in de zomer fotograferen. Cuno maakte deze foto in de namiddag. Hij gaf aan dat wellicht de ochtend nog mooier zou zijn.

De Pyramide van Austerlitz

Zijn foto van de Pyramide van Austerlitz is van een heel ander karakter. De foto die hij maakte van deze locatie is een duistere, sfeervolle plaat. De Pyramide van Austerlitz is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse heuvelrug. Het monument stamt uit begin 1800. Generaal Marmont liet de piramide bouwen als eerbetoon aan zijn vriend Napoleon. ‘Ik kwam hier al toen ik nog klein was. Het kwam op mij over als een duistere, enge plek. De foto heb ik gemaakt tijdens de zonsondergang. Het licht viel nog net over de piramide waardoor de hoeken goed werden belicht. Hierdoor krijgt de foto ook die gure sfeer die er op die plek hangt.’

Fotolocaties van Cuno de Bruin in Europa

Hotel Belvedere, Zwitserland

Toen Cuno het hotel Belvedere bij de Furkapas in Zwitserland ging fotograferen wilde hij dit goed aanpakken. ‘Je hebt natuurlijk wel een bepaald tijdstip in gedachten. De zon moet immers laag staan, het licht moet mooi zijn om te kunnen fotograferen. Ik heb ook een app ‘Golden Hour’ genaamd waar ik precies kan zien waar de zon komt en waar ik dus het beste kan fotograferen.’ Zelf gebruikt Cuno deze app met de iPhone, maar ook voor Android zijn er dergelijke apps beschikbaar. Het gebied rond hotel Belvedere kent veel hoogteverschil. ‘De reis daarnaartoe was best wel spannend. De Furkapas ligt op 2431 meter hoog en is nog één van de ouderwetse passen. Als je naar boven gaat heb je op een gegeven moment zulke smalle stukken dat er eigenlijk maar één auto langs kan. Als er dus een andere auto langs moet dan wordt het wel eng. Ik zat met meerdere mensen in de auto en die waren behoorlijk bang. Eenmaal aangekomen had ik met de drone echter geen last van turbulentie. De reis ernaartoe was daardoor spannender dan het fotograferen met de drone zelf.’

Saint Coloman Church, Duitsland

Onderweg naar het Kasteel Neuschwanstein, waar het kasteel van Disney op is gebaseerd, kwam Cuno een kleine kerk tegen: de Saint Coloman Church in Duitsland. In het midden van een groen veld in de buurt van Schwangau ligt deze kleine pelgrimslocatie. ‘Het was een mistige dag en ik kwam de kerk eigenlijk per toeval tegen. Toen ik bij het uitkijkpunt stond bij Kasteel Neuschwanstein zag ik dit kleine kerkje staan. Ik vond dit wel een hele gave locatie met zo’n berg op de achtergrond. Ik ging naar beneden toen de zon net onder was, waardoor de mist opkwam.’ Het Kasteel Neuschwanstein is overigens ook erg de moeite waard om te fotograferen. Het sprookjeskasteel is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Duitsland.

Sirmione, Italië

Aan de rand van het Gardameer ligt één van de mooiste dorpjes van Italië: Sirmione. In de buurt vind je de grotten van Cattalus, waar je nog restanten van een oude villa kan fotograferen. Volg de wandelroute via de oostelijke kant van Sirmione om bij de grotten te komen: je vindt hier ook de zestiendeeeuwse kerk Santa Maria Maggior en de zwavelbronnen. Eén van de hoogtepunten is het Castello van Sirmione. Cuno maakte deze foto van het kasteel. ‘Ik had van tevoren foto’s bekeken op Instagram van deze locatie, maar nog nooit van deze hoek. In eerste instantie dacht ik dat ik een boot nodig had voor dit shot totdat ik met mijn drone een paar meter de kust uit vloog.’

Locaties voor fotografie in Azië

Chureito Pagoda Arakura  Fujiyoshida, japan

De foto die Cuno maakte bij de Chureito Pagoda is gemaakt aan het einde van de dag. De foto is gemaakt vanuit één standpunt met meerdere belichtingen. ‘Ik moet eerlijk zeggen dat dit een compositie is, want het is nooit mogelijk om dit in één beeld voor elkaar te krijgen. Het was tegen zonsondergang en we waren nog net te vroeg in het seizoen om een besneeuwde mount Fuji te zien. Hierdoor miste ik toch iets in het beeld. Ik ben toen blijven wachten met een ND-filter erop gezet en ook deze er weer af gezet, om te kijken of het mogelijk was om de sterren erop te krijgen. Uiteindelijk lukte het me om de sterren vast te leggen, met diafragma 1.4 en een sluitertijd van 25 seconden.’ Het is een makkelijk beschikbare locatie waar ook veel in de omgeving te ontdekken is. Zo is het vlakbij een meer waar vanuit mount Fuji goed vastgelegd kan worden. ‘Er lopen wilde apen en beren rond,’ vertelt Cuno. Zo rond de schemer loop je kans om deze tegen het lijf te lopen.

Fushimi Inari-taisha Kyoto, Japan 

De Fushimi Inari-taisha is een schrijn (heiligdom) in de Japanse stad Kyoto. De schrijn is gewijd aan de kami (god) Inari en vormt de hoofdschrijn van ongeveer een derde van alle Inari-heiligdommen in Japan. Het heiligdom behoort tot de oudste en bekendste Shintoïstische heiligdommen in Kyoto. ‘Het is wel één van de meest drukbezochte plekken van Kyoto. Deze foto heb ik dan ook kunnen maken doordat mijn vriendin mensen tegen hield. ’ Het is dan ook handig om een partner-in-crime te hebben als je deze plek wilt fotograferen zonder dat er mensen zijn. De foto hier is gemaakt met de Sony A7 III met een Sigma 24mm f/1.4 ART lens.

Odaiba Island Tokyo, Japan

Een plek waarvan veel architecturale foto’s worden gemaakt is in de buurt van het Odaiba Island in Tokyo. ‘Ik was deze plek tegen gekomen op Instagram. Van deze plek zijn er een aantal foto’s gemaakt van dichtbij en aan de hand daarvan vroeg ik me heel erg af hoe het gebouw in elkaar zat. Toen zag ik in de praktijk dat het gebouw rondom loopt. Er zijn aluminium platen aan de zijkant en als je bijvoorbeeld kijkt op mijn Instagram op de timeline dan zie je dat heen en weer gaan en lijkt het net of hier een soort beweging in zit.’ Cuno ging daarom ook graag een keer aan de slag op deze locatie. De wijk staat bekend om zijn architecturale hoogstandjes en het is dan ook zeker de moeite waard om rond te kijken. Maar ook qua interieur is er genoeg te bekijken.

Ben je na deze serie enthousiast geworden en wil je meer werk van Cuno bekijken? Volg hem op Instagram: @cunodebruin.

Dit artikel werd gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 3.2019. Klik hier om deze of andere edities te bestellen. 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie