De mooiste heidegebieden van Nederland

Christel de Wolff 471 0
In augustus staat in Nederland de heide in bloei. Fotografen en natuurliefhebbers kunnen deze maand helemaal losgaan in de natuur. Maar waar moet je zijn? Dit zijn de mooiste locaties.
Opgelet! In september is de heide het mooist. In september neemt de pracht van de heide alweer af, waarna de herfst zich zal aandoen. Ieder seizoen heeft zo haar eigen charme, daarom is het helemaal niet erg dat het landschap er niet elke dag hetzelfde uit ziet. Maar je moet je natuurlijk wel bewust zijn van deze veranderingen. Wil jij de heide met eigen ogen aanschouwen maar weet je niet goed waar je heen kunt gaan? Check dan zeker even deze heidegebieden: 

Posbank, Gelderland

Het mooiste van deze heide in de provincie Gelderland is dat het glooiende landschap je meer mogelijkheden geeft om met diepte te werken in je foto's. Gebruik de heuvels op de voor- of achtergrond van je foto's. Let wel dat op dat je niet te veel apparatuur meeneemt naar de Posbank. Juist dat heuvelachtige landschap kan een flinke workout zijn voor wie dat niet gewend is. 

De Sprengenberg, Overijssel

In dit prachtige gebied in Overijssel ontmoet je Schotse Hooglanders en zie je misschien zelfs korhoenderen. Deze heidevogels zijn een heel bijzondere verschijning en wanneer je ze kunt fotograferen, heb je sowieso een uniek plaatje in handen. 

Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant

In de Loonse en Drunense Duinen vind je de mooiste heides, afgewisseld met zandvlaktes en bosgebied. Je kunt er wandelen en fietsen. Het stuifzand maakt het soms wel een aanslag op je fotoapparatuur, dus pas op waar je je objectieven wisselt. 

Kaapse Bossen, Utrecht

Natuurliefhebbers van alle leeftijden zijn welkom in dit toegankelijke natuurgebied. Ook rolstoelgebruikers kunnen er terecht, op het speciale pad dat halfverhard is. Wel is het verstandig om iemand mee te nemen, daar er een aantal flinke hellingen zijn in dit gebied aan de Utrechtse Heuvelrug.

Fochteloërveen, Drenthe en Friesland

Op de grens van twee noordelijke provinciën vind je het Fochteloërveen. Je vindt hier prachtige bossen en heidegebieden en om alle hoeken van het gebied te verwonderen is het slim om de fiets te pakken. Het veen is tegenwoordig zelfs kraamgebied van de kraanvogel. Misschien kun je zo spotten! 

Mookerheide, Limburg

Op dit hoger gelegen heidegebied heb je prachtige uitkijkpunten. Ook vind je er allerhande cultuur met onder andere het jugendstil jachtslot en historische kassen en tuinen. 

Meer prachtige gebieden en wandelroutes vind je op de website van natuurmonumenten.

Drukte en regels

Welk gebied je ook kiest om van de natuur te genieten, ga altijd respectvol met de natuur om. Weet tevens dat je niet alleen bent. Juist in deze tijd kiezen veel mensen ervoor om in Nederland op vakantie te gaan en natuurgebieden zijn over het algemeen erg druk. Kies je moment uit als je dat kan, ga bijvoorbeeld doordeweeks in plaats van in het weekend, en hou je aan de regels. Dwaal niet van de paden af om de natuur zo min mogelijk te verstoren. 

Lees ook: Hoera, de heide staat in bloei!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel