5 fotolocaties in Rotterdam

Eefke Burg 4909

Fotografen Tino van Dam en Ivo Mostert gingen op zoek naar de mooiste fotolocaties van Rotterdam en Den Haag. In deel twee van deze mooie fotoserie bekijken we de mooiste fotolocaties van Rotterdam.

Tino van Dam fotografeerde Rotterdam op de mooiste fotolocaties in zijn bekende stijl. Tino fotografeerde de locaties met een strakke lucht zonder wolken en maakte prachtige, bijzondere foto's van de fotolocaties. Wil je ook de locaties van Den Haag bekijken, lees dan ook het artikel waarin Ivo Mostert zijn mooiste foto's laat zien. 

Fotolocaties Rotterdam

Netkous

‘Hier kom je geen toerist tegen. Het is een fietsbrug over de A15 tussen Charlois en Portland. Een prachtige witte constructie, met mooie lijnen voor in de foto. De fietsbrug is de poort naar de Zuid-Hollandse Eilanden. Eenmaal deze brug over en je bent bevrijd van industrie en stad.’ Bij de foto van de netkous zie je bijna niet meer waar je naar aan het kijken bent.

Brienenoordbrug

De Brienenoordbrug is bij vele Rotterdammers bekend. ‘Dit is qua kleur één van de mooiste foto’s uit de serie,’ geeft Tino van Dam aan. ‘Het is lastig om een goede locatie te vinden om de Brienenoordbrug goed vast te kunnen leggen. De foto is genomen op Oud IJselmonde bij de watertaxi opstapplaats. Doordeweeks is het rondom de Van Brienenoordbrug razend druk. Om bij de Oostdijk te komen moet je dan ook tijdig vertrekken. Na het maken van deze foto in het ‘blauwe uurtje’ ben ik snel naar de overkant gereden om de zonsopgang vast te leggen.’ 

Hef Unilever

‘De Hef is een monumentale brug. De doorkijk naar het markante Unilever gebouw is fotogeniek. Vanaf het Noordereiland loop je over de Willemsbrug, die erg fotogeniek is met zijn rode kleur. Vervolgens kan je naar Blaak lopen waar de Kubuswoningen zijn. Deze spot is dus ’n must voor iedere fotograaf die mooie foto’s van Rotterdam wil maken.’  

Het stationsplein

‘Je werkt met lange sluitertijden en er staan op de meeste foto’s uit de serie geen mensen. Dat is vreemd natuurlijk als je beseft dat Rotterdam een metropool is. De foto van het stationsplein geeft wel de drukte van de stad weer en dat maakt de foto in de hele serie bijzonder,’ aldus Tino.  Het stationsplein van Rotterdam is goed te bereiken en heeft veel verschillende hoeken waarvanuit je de architectuur van het station kan vastleggen. ‘Het is op het stationsplein echter ook erg druk en er lopen allerlei vreemde figuren rond. Je hebt bovendien je dure apparatuur bij je.’ Het is dan ook goed om te kijken wanneer je het beste op deze plek terecht kan.

Delfshaven

Delfshaven ligt een eindje buiten het centrum maar heeft een historie die je kan proeven. Een hotspot voor de fotograaf. ‘Je vindt er leuke doorkijkjes, mooi onderhouden huizen, veel boten en in de haven een mooi uitgelichte molen. Het is een heel rustig gebied. Het is gespaard gebleven tijdens het bombardement op Rotterdam en dus één van de weinige plekjes waar je de geschiedenis nog kan zien. Er komen niet eens zo heel veel fotografen, het is er vrij rustig. Er zijn een paar restaurantjes maar het is daar niet heel erg toeristisch. Ik ben daar een aantal keer geweest en het is daar echt prachtig, met nog geen zuchtje wind. Dus ik wist niet welke foto ik uit deze serie moest kiezen.’ 

De rest van het 100% project

Hoe komen Ivo en Tino aan hun locaties om te fotograferen? Tino: ‘Aan elke foto gaat een hele voorbereiding vooraf. Je bekijkt eerst de locatie op Google Maps: waar is een gunstige plek om met de motor of met de auto te komen en heb ik dan wel de goede lichtomstandigheden mee? De combinatie met Google Earth is dan natuurlijk ideaal, voor dit programma heeft er immers een auto op die plek gestaan die 360 graden foto’s heeft gemaakt. Je hebt dan al een heel goed beeld waar je goed kan fotograferen.’ Het is ook vaak op bepaalde momenten erg druk om te fotograferen, het is goed om daar rekening mee te houden.  

Tino en Ivo hebben in totaal 50 locaties gefotografeerd in Rotterdam en Den Haag. De rest van de serie is hier te bekijken: Den Haag en Rotterdam

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke