Praktijktest

De Mindshift Firstlight 40L in de praktijk

Remco Stunnenberg 838 0
Na al heel wat fototassen geprobeerd én versleten te hebben, schafte ik recent de Mindshift Firstlight 40L aan. Hoe bevalt deze fototas in de praktijk?

Ik kende het merk Mindshift tot voor kort niet. En nee, dat is geen schande. Het merk is in Nederland nog niet heel erg bekend. Mindshift is een zustermaatschappij van Think Tank Photo, een merk dat veel fotografen ongetwijfeld meer zegt al voorspel ik dat het niet lang zal duren alvorens ook Mindshift algemene bekendheid geniet onder met name outdoor fotografen.

Wat direct opvalt aan deze Mindshift Firstlight 40L is het geringe gewicht. Ondanks het formaat. Daarnaast valt op hoe mooi deze tas is afgewerkt. Immers, het oog wil ook wat. De Mindshift Firstlight is zo gemaakt dat je alleen wat ritssluitingen ziet. Verder is het een rechthoekige tas zonder al te veel poespas. Strak is hier de beste typering. Aan de zijkant van de tas is ruimte voor bijvoorbeeld een waterfles.

Ook opvallend is het rugdeel. Dit is opgesplitst in drie padding gedeelten waardoor er ook ruimte is voor circulatie van lucht tussen de tas en je rug. Dat voorkomt overmatig zweten. Niet geheel onbelangrijk voor de fanatieke outdoorfotograaf die niet terugdeinst voor een stevige wandeling. Ook biedt deze tas de mogelijkheid om de schouderbanden te verhogen. Dit maakt deze tas geschikt voor zowel kleine als lange fotografen.

Heel belangrijk is natuurlijk de vraag wat er allemaal in deze Mindshift Firstlight 40 liter past. Het antwoord op deze vraag stelt alles behalve teleur. Zonder problemen kan ik al mijn spullen er in kwijt, twee body's, een groothoek objectief, een teleobjectief van 300mm, een telezoomobjectief, twee macro-objectieven van 105 en van 180mm, een uitgebreide filterset. En ook voor mijn statief biedt de Mindshift Firstlight een prachtige oplossing. Deze bevestig je als het ware aan de voorkant van de tas. De lusjes en het hoesje die je hier voor gebruikt zijn keurig weggewerkt. Met andere woorden, wanneer je zonder statief op pad gaat, verberg je deze. Ook is er ruimte voor mijn 17 inch laptop maar die laat ik bij voorkeur thuis wanneer ik de natuur intrek. Maar voor op reis is dat natuurlijk ideaal! En ik moet zeggen, ik kan niet wachten om echt op reis te gaan samen met deze comfortabele reisgenoot.  

De tas is helemaal ontworpen voor de outdoor fotograaf. Hoe is het draagcomfort van deze tas, volgeladen en wel, in de praktijk? Ook deze vraag laat zich eenvoudig beantwoorden. De tas is waterafstotend en biedt zoveel draagcomfort dat ik met gemak een wandeling van ruim drie uur maak. Serieus, geen centje pijn. Daar waar ik bij al mijn vorige fototassen na verloop van tijd een afgekneld gevoel kreeg van met name mijn armen én stekende pijn in mijn onderrug, voel ik mij na ruim drie uur sjouwen door velden en bossen met de Mindshift Firstlight 40L op mijn rug nog altijd prima.

Voel ik dan helemaal niets? Dat is natuurlijk onzin, maar wat een comfort en wat een gemak biedt deze tas! Zonder overdrijven is dit de meest prettige en comfortabele fototas die ik ooit heb gehad.

Kenmerken

- Verstelbare en verwijderbare verdelers
- Vakken aan de voor- en binnenkant voor accessoires
- Vak voor waterfles
- Drie handgrepen
- Compressiebanden en vergrendelgespen
- Verstelbare torsolengte en harnas
- Naadloze regenhoes/grondzeil

De Mindshift Firstlight 40L heeft een adviesprijs van €369,-

Meer info vind je hier.

 

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco