Fotogasten #9: wat doet altijd online zijn met je?

De gevolgen van 24/7 online zijn

Jasper Bol 686 0
Wat doet het met je als je 24/7 online bent? Is het wel wenselijk dat we altijd bereikbaar zijn? En wat voor gevolgen heeft dit voor bijvoorbeeld je geestelijke gezondheid? En niet te vergeten: jouw privacy.

Tijdens de talkshow Fotogasten #9 gaan beeldmakers, een verslavingsexpert en een ex-social media-verslaafde met elkaar in gesprek over de impact van het online zijn. Dit doen zij aan de hand van het project Unwired van fotograaf Jacqueline Hassink, waarin zij de impact van dit fenomeen heeft onderzocht.

Unwired

Voor het project reisde Jacqueline Hassink af naar plekken op de wereld waar geen bereik is en ze legde dit met haar camera vast. In contrast met deze beelden maakte zij ook de serie iPortrait, waarin ze reizigers in de metronetwerken vastlegde die juist gekluisterd zijn aan hun telefoon en niet meer zonder lijken te kunnen. De tentoonstelling Unwired is tot en met 6 mei 2018 te zien in het Nederlands Fotomuseum.

De hoofdgasten van Fotogasten zijn Bregtje van der Haak en Richard Vijgen. Voor de VPRO Tegenlicht documentaire Offline als Luxe reisde Van der Haak langs mensen die zelf de regie willen houden over hun contact met smartphone- en wifisignalen. Deze reis maakten zij aan de hand van de White Spots app, ontwikkeld door Richard Vijgen, waarin onzichtbare digitale netwerken worden gevisualiseerd.

Gasten

Een van de gasten aan tafel van Fotogasten is Johan van Houten. Johan was verslaafd aan zijn mobiel en internet en ging om die rede een jaar lang offline. Kijk voor zijn ervaringen het onderstaande filmpje. Andere tafelgasten zijn milieuart Laurens Hondema, psycholoog Bjarne Timonen en een aantal jonge dansers van SKVR Dansmakers. SKVR Dansmakers maakte speciaal voor het Nederlands Fotomuseum een choreografie geïnspireerd op het thema Unwired. 

Kijk voor alle info het volledige programma op de website van het Nederlands Fotomuseum

De talkshow Fotogasten #9 wordt op 19 april om 20.00 uur gehouden in LantarenVenster in Rotterdam. Tickets kosten negen euro.

 

afbeelding van Jasper Bol

Jasper Bol | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jasper