Terug naar analoog?

De Fujifilm X-Pro3 komt eraan! Dit weten we:

Siem van Woerkom 539 0
Eindelijk is daar dan de langverwachte opvolger van de Fujifilm X-Pro2. Een camera die voor sommige wat te apart was, maar een enorme cult following heeft vergaard. Wat kunnen we van de X-Pro3 verwachten?

Een ander soort camera

Deze week konden we kijken naar de Fuji Summit, die live vanuit japan uitgezonden werd. Tijdens deze soort panelshow was het mogelijk voor mensen om vragen te stellen aan de ontwikkelaars en managers van het fotomerk, en er zo achter te komen waar het bedrijf op dit moment mee bezig is. Na de vragen rondes ging het team in op de huidige ontwikkelingen waar Fujifilm mee bezig is.

En naast een klein stukje informatie over de mythische magische 33mm f/1.0 lens voor de XF lijn die door verschillende redenen is gewijzigd naar een 50mm f/1.0 (en de 56mm f/1.2 dan??) ging het uiteindelijk voornamelijk om hun nieuwe paradepaardje: De Fujifilm X-Pro3. De camera belooft betere prestaties in een duurzamer en lichter pakket dat vooral straatfotografen (en een ieder die nog steeds van optische beeldzoekers houd) zou moeten bevallen. 

We weten nog bar weinig over de specificaties van de camera, maar wel hebben we al wat kleine details die we kunnen delen. 

Nieuwe behuizing

Fujifilm legde op hun Fuji Summit uit hoe ze ervoor kozen om de camera duurzamer te maken door titanium te gebruiken. Titanium is erg hard en houdt warmte vast, waardoor het moeilijk is om mee te werken. Daarom hebben we sinds de ouderwetse filmdagen niet al te veel titaniumcamera's meer gezien, de meeste bedrijven gaven namelijk de voorkeur aan magnesiumlegering of aluminium. Maar voor pure kracht en duurzaamheid heeft Fuji een fabriek gevonden die dit voor hen zou kunnen doen, en heeft ervoor gekozen om delen van de X-Pro3 van titanium te maken. Nadeel: de camera zal wat zwaarder worden. Het voordeel? Een camera die ongelofelijk sterk is en tegen een flinke stoot kan. 

Aparte achterkant!

Vervolgens legde Fuji uit dat ze de hybride zoeker volledig hebben geüpgraded. Voor de optische zoeker beweert Fuji dat ze de vervorming 'aanzienlijk' hebben gereduceerd en de beeldhoek hebben vergroot, zodat je meer van je beeld ziet en beter kunt zien. De elektronische zoeker gebruikt een gloednieuw EVF-paneel dat een hogere resolutie, hoger contrast, betere helderheid, een bredere kleurruimte en een verbeterde beeldsnelheid ten opzichte van de Fujifilm X-Pro2 belooft.

Vervolgens dan de grootste verandering: ze hebben het traditionele LCD-scherm aan de achterkant verwijderd om 'fotografen door de zoeker te laten kijken' en 'de tijd dat je naar de achterkant van de camera kijkt te minimaliseren.' Wauw.. In plaats daarvan krijgt de gebruiker een klein LCD-schermpje met alleen basisinstellingen. Het soort dat je meestal aantreft op de bovenplaat van de meeste full-frame spiegelloze camera's. Het schermpje zal zo bijvoorbeeld de basis gegevens aangeven, en ook kan je ervoor kiezen dat hij de film simulatie laat zien die op dat moment aan staat, zodat het net lijkt alsof je een filmrolletje in je camera hebt geladen. 

Er is natuurlijk wel een lcd scherm beschikbaar, maar deze is alleen te zien wanneer de achterkant van de camera naar beneden geklapt word. Een aparte keuze, maar estetisch prachtig. 

Het is op dit moment nog even gissen naar de specificaties van de camera, maar wanneer deze online verschijnen zullen we er onmiddelijk verslag van doen. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem