De camcorder: voorlopig nog altijd van de partij

De camcorder: voorlopig nog altijd van de partij

Redactie DIGIFO... 664 0
Een camcorder is zo’n typisch ouderwets product waarvan je eigenlijk jaren geleden al verwacht had dat het er inmiddels niet meer zou zijn. DIGIFOTO Pro is hierin geen uitzondering en ook wij voorspelden bijna 10 jaar geleden alweer dat de camcorder op redelijk korte termijn overbodig zou worden.

Onzekere toekomst

De camcorder is echter taaier gebleken dan vooraf werd gedacht en wie vandaag de dag een elektronicazaak binnenloopt, heeft grote kans daar gewoon camcorders aan te treffen in de schappen. Zeker gesteld is de toekomst van het apparaat echter allerminst, digitale camera’s lijken langzaam maar zeker eindelijk hun belofte als vervanger van de camcorder in te lossen, terwijl ook smartphones en actiecamera’s de aanval op de camcorder hebben geopend.

De oude concurrent

Aan het begin van een tijdperk waarin video en fotografie naar elkaar toe groeiden, was de digitale camera het eerste product dat door velen werd bestempeld als de logische vervanger van de camcorder. Na de introductie van moderne video codecs, leek de digitale camera, en spiegelreflexcamera in het bijzonder, met zijn relatief grote sensor en groot arsenaal aan lenzen het ideale product om video van hoge kwaliteit vast te leggen.

Wat echter over het hoofd werd gezien, was dat de digitale camera op verschillende gebieden nog een grote achterstand had op de camcorder. Zo was er een gebrek aan audiomogelijkheden, was de autofocus vaak traag en luidruchtig en was er een gebrek aan scherpte. Verder konden digitale camera’s in sommige gevallen door oververhitting bij het opnemen van video maar relatief kort worden gebruikt, terwijl de maximale lengte van afzonderlijke videobestanden vanwege belastingtechnische redenen was vastgesteld op 30 minuten.

Je zou de meeste van deze problemen misschien als kinderziektes kunnen bestempelen, ware het niet dat het lang heeft geduurd om de problemen op te lossen. Gelukkig is er in de afgelopen jaren wel veel vooruitgang geboekt en inmiddels zijn er met digitale camera’s als de Panasonic GH4R eindelijk digitale camera’s die subliem presteren en het vuur aan de schenen leggen van camcorders die vele malen duurder zijn. De oude concurrent lijkt zijn potentieel dus eindelijk waar te maken en de camcorder mag zijn borst natmaken.

De nieuwe uitdagers

En ook voor wie niet direct een dure digitale camera wil aanschaffen, lijkt een goedkope camcorder niet langer het beste alternatief. We hebben tegenwoordig vrijwel allemaal een smartphone en daarmee kan doorgaans prima video in hoge resolutie worden opgenomen. Hoewel goedkope camcorders doorgaans wel wat betere beelden weten vast te leggen, is de videokwaliteit die smartphones bieden voor veel mensen voldoende en is een extra apparaat om aan te schaffen en mee te nemen eerder een last dan een zegen.

Sinds enkele jaren is er echter de opkomst van de actiecamera. Onder aanvoering van het innovatieve bedrijf GoPro heeft dit product een enorme opmars gemaakt. Het Amerikaanse bedrijf heeft inmiddels een zeer toegankelijke productreeks bestaande uit actiecamera’s en accessoires, die zowel door de professionele fotografen als doorsnee consumenten gebruikt worden. In de loop der jaren zijn er vele copycats die soortgelijke camera’s hebben gelanceerd. GoPro heeft de lat voor hen echter wederom hoger gelegd. Onlangs lanceerde zij namelijk de GoPro Hero 5 en Session 5. Wij zijn benieuwd naar deze nieuwe gadgets van GoPro en vragen ons af wat de reactie van de concurrentie hierop is.

Overleven

Uiteindelijk zal het voor de camcorder dan ook een heel karwei worden om ook de komende 10 jaar goed door te komen en te overleven. De smartphone lijkt voor mensen die weinig eisen stellen de eenvoudigste en goedkoopste oplossing, terwijl de digitale camera voor de mensen die meer eisen stellen en bereid zijn daarvoor te betalen verreweg de beste prijs/kwaliteit-verhouding heeft. Daarnaast lijken mensen voor buitenactiviteiten en evenementen steeds vaker de voorkeur te geven aan actiecamera’s. We kunnen daar dan ook stellen dat de camcorder definitief verleden tijd is. We kunnen eigenlijk dan ook niet anders dan concluderen dat we 10 jaar geleden met onze voorspelling onze tijd vooruit waren.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie