'De moderne systeemcamera is de puberfase voorbij'

De beste producten van 2018 op een rij

Remco Stunnenberg 361 0
Het jaar 2018 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar dat het einde van de optische zoeker inluidde. Ongetwijfeld zullen er de komende jaren nog meer technologische ontwikkelingen te zien zijn. Maar een vooruitblik kan natuurlijk niet zonder een terugblik!

De tijd dat een spiegelloze camera werd gekocht onder het mom van 'minder goed maar wel lekker compact' ligt definitief achter ons. Zo ook de tijd waarin je je als professioneel fotograaf moest verdedigen voor de keus voor een spiegelloos systeem. Sterker, tegenwoordig moet je je als professional bijna verantwoorden wanneer je nog old skool met een DSLR komt aanzetten.

Alle door ons in 2018 geteste gear inzien? Klik hier

De puberfase voorbij

We kunnen zonder meer concluderen dat de moderne spiegelloze systeemcamera de puberfase voorbij is. Ze zijn definitief volwassen geworden en bieden voordelen die niet of nauwelijks in een DSLR zijn in te bouwen. Denk aan ingebouwde beeldstabilisatie, AF punten over het hele beeldveld, fotograferen met 20 beelden per seconde, echt stille opnamestanden, een zoeker die de effecten van onder- en overbelichting , witbalans en gekozen beeldstijlen laat zien en waarmee je tijdens het filmen gebruik kan maken van focuspeaking en zebra's. De reeks met voordelen die de spiegelreflex daar tegenover kan zetten wordt met het jaar korter.

Gissen

Wat de toekomst ons op dit vlak allemaal nog gaat brengen, blijft natuurlijk gissen. Een voor de hand liggende voorspelling is dat fotografie en video in de nabije toekomst verder zullen samensmelten. Zo kunnen steeds meer spiegelloze camera's in volle resolutie en in raw fotograferen met de tot voor kort ondenkbare snelheid van 20 fps. Tel er daar nog 4 bij op en we hebben het over filmen met een fototoestel. In 24 megapixel en raw! De meeste camera's houden dat in raw niet zo lang vol, maar wellicht wordt dat probleem in de nabije toekomst opgelost. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet. Nu en in de toekomst. Zoals we ook in de 2018 boven op alle ontwikkelingen zaten. Zoals er ook heel veel nieuwe gear door ons getest werd. Nieuwe camera's, objectieven, fototassen, statieven... Dat resulteerde in een heel groot aantal reviews en awards!

Spannend en leuk

Echt spannend en leuk was de lancering van de Nikon Z7 en Z6 én de Canon EOS R, twee grote, toonaangevende spelers in de markt die beiden een compleet nieuw systeem op ons los lieten. Maar afgezien van deze nieuwe systemen van Nikon en Canon verschenen er als gezegd nog veel meer nieuwe camera’s, objectieven en accessoires op de markt. Om je de weg te wijzen in fotografieland hebben we in onze Award- en koopgidseditie de beste producten van 2018 voor je op een rij gezet. Zo kun je gemakkelijk zien welke camera’s, objectieven en accessoires het afgelopen jaar de moeite waard zijn gebleken.

Alle door ons in 2018 geteste gear inzien? Klik hier

Lees ook: Nu in de winkel: DIGIFOTO Pro 6.2018

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco