Analoge fotografie

De (bescheiden) comeback van analoge fotografie

Redactie 525 2
Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat de analoge fotografie voor zo goed als dood werd verklaard. Een enkeling bleef stug volhouden, maar het overgrote deel van de fotografen zette zijn of haar oude analoge camera op of zette deze te koop op internet.

Bekende fabrikanten van fotorolletjes vielen om of stopten met de productie van beroemde 35mm film. Zo werd de tamelijk recente aankondiging van het einde van de beroemde Fuji Acros zwart-wit negatieffilm zeer betreurd. En de Agfa Vista is ook niet meer.

Maar analoge fotografie is bezig met een come-back. Niet dat er weer analoge camera’s gemaakt worden, want daar is de opleving natuurlijk te bescheiden voor. Maar Kodak is bijvoorbeeld weer springlevend. Namen die iedere fotograaf vroeger kende, komen weer terug:  Ektachrome, T-Max 2300. En Kodak Gold, de SD-kaart onder de films – je kon hem destijds namelijk overal krijgen – is eigenlijk nooit weggeweest. De Portra uit 1968, speciaal ontwikkeld portret- en trouwfotografie, is er ook nog steeds en is in 2011 zelfs geüpgraded.

Andere analoge merken

Ook zijn er andere merken die films op de markt brengen, zoals het Duitse Adox dat al sinds 1860 bestaat. Vergeet Ilford niet, beroemd maker van zwartwitfilms, dat ook nog steeds bestaat. En Fujifilm mag dan sinds deze maand de Acros niet meer maken, de Superia is er nog gewoon, net als de Velvia 50 en de Pro 400H. Op de laatste Photokina was er zelfs een vitrine mee ingericht. Een beetje verstopt, maar toch.   

Analoge comeback in fotowinkels

Ook bij fotowinkels maakt analoge fotografie een comeback. Was het aantal analoge occasions nog geen jaar geleden op de vingers van één hand te tellen, tegenwoordig staan er bijvoorbeeld bij Kamera Express al zo’n 1200 camera’s, lenzen en accessoires van weleer op de site. En dan gaat het om modellen die destijds tot het hogere segment van Canon, Nikon, Olympus en bijvoorbeeld Pentax behoorden. Destijds kostten ze makkelijk duizend gulden of meer, nu heb je de iconische Nikon F100 – full frame, zoals alle analoge spiegelreflexcamera’s - al voor nog geen 300 euro. Met een jaar garantie.

Kijk bijvoorbeeld eens bij het aanbod analoge fotocamera's van Kamera Express.

Analoog is nu ook digitaal

Overigens is analoge fotografie anno 2018 ook een beetje digitaal. Wie immers zijn rolletje laat ontwikkelen krijgt zijn 36 foto’s ook gedigitaliseerd op een cd’tje of USB-stick mee. Dan kan je ze lekker opbergen bij je digitale foto’s.  

    

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van kb

Fijn artikel. 1 nov. 2018 - Fotograficabeurs Dudok Arena Hilversum, ga het zien redactie. Hoeveel mensen daar komen en hoeveel handelaren uit Europa en wat er allemaal nog te koop is hartelijk cees

afbeelding van Xpose

Natuurlijk leuk dat jullie dit even benoemen...

Maar waar is de inspiratie?
Waar vindt ik de redenen dat enkele fotografen weer teruggrijpen naar die analoge technieken?

Zelf kan ik diverse benoemen, maar behalve een reclame voor een aantal merken of verkoop site, vindt ik niets terug van die inspiratie!

Bovendien is het niet een volledig waar getrouw artikel!
Er worden immers opnieuw vele analoge camera's gemaakt?

Even een aantal op rij;
De Lomografie, elk jaar of meerdere keren per jaar!
De Instant Fotografie, idem hetzelfde verhaal!
Zelfs het groot formaat kun je simpel via internet bestellen!
Idem wordt er door veel meer fabrikanten diverse film en afdrukmateriaal geproduceerd.

Maar nogmaals?
Waar is het verhaal van inspiratie?