Daniel Vinke winnaar New Talent Award | Bruidsfoto Award 2023

Redactie DIGIFO... 517 0

De Bruidsfoto Award, dé jaarlijkse onderscheiding voor bruidsfotografen uit Nederland en België, zet zowel ervaren als nieuwe talenten in de schijnwerpers. Als je minder dan drie jaar actief bent in deze sector, maak je kans op de New Talent Award, een speciale erkenning voor nieuwkomers. In 2023 ging deze award voor het eerst naar trouwfotograaf en DigifotoPro Ambassadeur Daniel Vinke. In dit artikel vertelt hij zijn ervaring en deelt hij iets over zijn winnende foto's.

Tekst en fotografie: Daniel Vinke

Het voelt geweldig om deze award te winnen. Mijn eerste bruiloft fotografeerde ik omdat de bruid een vriendin was en haar fotograaf op het laatste moment had afgezegd. Om zo’n dag te mogen vastleggen en zo dichtbij al die mooie emoties te mogen staan vond ik echt heel mooi. Daardoor besloot ik om mezelf te gaan verdiepen in het vak. Ik kreeg er steeds meer gevoel voor en mijn bedrijf groeide. Drie maanden geleden besloot ik mijn vaste baan in loondienst op te zeggen om me fulltime te concentreren op trouwfotografie. Een award als deze is hét bewijs dat ik op de goede weg ben en dat dit de juiste beslissing is geweest.

Bij de Bruidsfoto award kan je in negen verschillende categorieën foto’s insturen. Een vakjury kiest dan de nominaties. In maar liefst vier categorieën was een foto van mij genomineerd. Hieronder de genomineerde foto’s.

Getting Ready

Tijdens een 14 weken lange online cursus trouwfotografie heb ik geleerd hoe je ervoor zorgt dat je het perfecte moment goed kan vastleggen. Op de eerste bruiloft na die cursus schoot ik meteen heel anders. Ik stond op de juiste plekken en had echt het gevoel dat ik het juiste moment had gevangen. Zo ook deze. De bruid die haar jurk probeert omhoog te houden, vriendinnen en haar moeder die allemaal meedoen met het moment en de beweging van de rondvliegende BH, alles klopt. 

 

Emotie

Op dezelfde bruiloft iets eerder ontving de bruid een brief van haar toekomstige man. Bij het voorlezen barstte ze in tranen uit. Ik bleef schieten en heb uiteindelijk dit beeld gekozen vanwege de emotie in het gezicht en beide handen mooi in beeld.

 

Bruidskinderen

De bruid ging even naar de w.c. Logisch dat ze niet veel later ook weer naar buiten zou komen. Daarom zette ik een flitser binnen, koos mijn compositie en begon te wachten tot de bruid naar buiten zou komen. Op een gegeven moment rende haar dochtertje naar binnen en maakte een mooie pirouette precies op de plek waar ik de bruid verwachtte. Geluk? Misschien. Dat het meisje op dat moment besloot om dit te doen wel, maar ik stond er wel met als doel om een mooie foto te maken. 

 

Pre- /after-weddingshoot

Ik hoor veel bruidsparen zeggen dat ze niet fotogeniek zijn. Een pre-weddingshoot kan dan helpen! Daarbij gaan we in de periode vóór de bruiloft een shoot doen. Zo wennen zij aan de camera en de samenwerking met mij. Ze ervaren dan dat het echt wel meevalt en dat we gewoon toffe beelden maken! Zo ook bij dit stel. In Rotterdam, aan de voet van de Erasmusbrug kan je via een trap omhoog naar de loopbrug. Daar heb je een mooi uitzicht over de stad. Aan beide zijkanten bevinden zich hoge gebouwen. De Maastoren gaf mij een mooie verticale lijn. Ik zocht nog een lijn richting het aanstaande bruidspaar. Vandaar dat ik op de grond van de loopbrug ben gaan liggen en de leuning heb gebruikt als diagonale lijn. Het creatieve/abstracte aspect maakt deze foto interessant.

Vier keer genomineerd worden is een hele eer en dat heeft er denk ik ook voor gezorgd dat ik de New Talent award heb mogen winnen.

Mijn doel voor volgend jaar is om de beste foto te maken binnen een categorie en wederom op het podium te mogen staan!

 

Lees nu ook: Paddenstoelenroutes en Natuurwandelingen voor Adembenemende Macrofotografie

En: In de Spotlight: Mirella Lukens

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie