Crime scene foto's van 80 jaar terug ontdekt

Fenna Kiebert 624 0
Onbekende, originele misdaadfoto's van bekende misdaad fotograaf Weegee gevonden.

In 1970 kocht een kunstenaar genaamd David Young een doos met nieuwsfoto's uit de jaren dertig in een tweedehandswinkel in Philadelphia. Hij vond ze ‘gewoon mooi’ zegt hij nu, en daarom plakte hij er een paar op de muur van zijn studio. Uiteindelijk verhuisde hij naar Seattle en de doos met foto’s werd daar in een keukenkastje gezet, waar hij lang bleef staan.

Arthur Fellig Weegee

Tot nu, eerder dit jaar haalde David de doos met foto’s tevoorschijn om er weer eens naar te kijken. De afdrukken waren in de loop van de jaren opgekruld, dus hij moest ze eerst even recht strijken. Opeens zag hij dat er op de achterkant van de foto’s een fotogravure stond met ‘FOTO VAN A. FELLIG.’ Vijf decennia eerder had hij die naam niet kunnen googelen, maar in 2019 ontdekte hij al snel dat Arthur Fellig de voornaam was van Weegee, de legendarische fotograaf uit de geschiedenis van New York. Young kwam al snel in contact met Weegee’s biograaf.

De biograaf: ‘Toen ik de foto’s in mijn in-box ontving, viel ik ongeveer uit mijn stoel. Er zijn 73 afdrukken en 49 daarvan dragen de originele stempel van Weegee. Geen enkele van deze foto's is gedupliceerd in de grootste collectie van Weegee's werk, dat in zijn eigen landgoed is. Tijdens het onderzoek voor mijn boek Flash: ‘The Making of Weegee the Famous’, had ik een paar van deze foto's, of varianten daarvan, gezien in de kranten in New York, waar ze oorspronkelijk waren gepubliceerd. Verder had ik er vele nog nooit gezien. Naar mijn mening behoren een aantal van hen tot het beste werk van Weegee. Een buitengewone vondst.’

Photo: © Weegee/International Center of Photography

Nieuwsberichten

Ongeveer 80 procent van de foto’s is aan bepaalde nieuwsberichten uit die tijd gekoppeld. Bijna alles komt uit april en mei 1937. Er zijn twee woningbranden, een paar vervelende auto-ongelukken en minstens acht moorden te zien. Geen van deze foto’s is eerder in deze 82 jaar gepubliceerd.

Dit is niet de eerste dergelijke ontdekking uit de nieuwsfotograaf jaren van Weegee, die van ongeveer 1935 tot 1947 waren. In 2008 verscheen een er collectie met een paar honderd foto's en enkele letters, op een werfverkoop in Kentucky. Die foto's gingen meestal naar een museumcollectie, hoewel een deel van het materiaal de markt op ging. Ontdekker en eigenaar Young, die geen rijke man is, lijkt gevloerd door zijn eigen Antiques Roadshow-achtige ontdekking. Het is moeilijk om een ​​geldwaarde te geven aan deze cache, omdat de galerij- en veilingprijzen zo sterk variëren, maar individuele afdrukken van de beste foto's van Weegee hebben tot ver in vijf cijfers verkocht.

Alle foto's zijn hier te bekijken

Photo: © Weegee/International Center of Photography

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna