Zeiss 500mm-maanobjectief onder de hamer

Zeiss 500mm-maanobjectief onder de hamer

PieterMolenaar 881 0
Veilinghuis RR Auction in Boston veilt in april het eerste teleobjectief dat op een maanmissie gebruikt werd. Het Zeiss Tele-Tessar 500mm f/8-objectief werd veelvuldig gebruikt bij de Apollo 15-missie door astronaut Dave Scott. Het objectief komt uit zijn privecollectie.

De Zeiss Tele-Tessar 500mm f/8 was door Zeiss in Zwitserland ontworpen om al bij de grootste diafragmaopening de maximale scherpte te bereiken. Het teleobjectief was speciaal ontwikkeld voor het Hasselblad Electric Data Camera en was voorzien van grotere knoppen en 'tabs' voor bediening met een astronautenpak. Het objectief heeft een lengte van 12" en het NASA-typenummer 'SEB 33100284-S/N 1006.' is ingegraveerd.

Apollo 15

Het objectief komt uit de collectie van astronaut Dave Scott die de Zeiss Tele-Tessar 500mm f/8 gebruikte tijdens de Apollo 15-maanmissie. "Dit speciale objectief was een integraal onderdeel van de Hasselblad Data Camera die ik gebruikte gedurende de vier maanverkenningen bij de Hadley Appennine-site, evenals twee dagen in een baan om de maan", aldus Scott in het door hem opgestelde certificaat.

© RR Auction

Behoefte aan teleobjectief

Tijdens de planning voor de wetenschappelijke experimenten op de maan kwam naar voren dat voor het onderzoek behoefte was aan een teleobjectief en 'hark' voor geologisch onderzoek. Voor beide was er in eerste instantie wat toelaatbaar gewicht betreft geen ruimte. Door een kortere procedure te ontwikkelen voor de rendezvous tussen de Lunar Module en Commander Module hoefde er voor Apollo 14 en Apollo 15 minder brandstof meegenomen worden. Het was Dave Scott die voorstelde deze gewichtsreductie te gebruiken voor de twee gewenste items. Aan het ducttape is zelfs nog wat maanstof blijven hangen.

Veiling

De veiling vindt plaats tussen 14 en 21 april en het maanobjectief zal naar verwachting tussen de 400.000 en 600.000 dollar op gaan brengen.

© RR Auction