Licht lekkages bij lange sluitertijden

Voorkom lichtlekkages bij lange sluitertijden

Kimsieders 2192 3
Normaliter laat je camera licht toe op de sensor van maar één opening: de lens. Maar bij lange sluitertijden wil er nog wel eens wat licht naar binnen lekken via een andere opening, namelijk je beeldzoeker. Hoe zorg je ervoor dat je hier geen last meer van hebt?

Beeldzoeker

Om je een goed beeld te geven van je uiteindelijke foto, moet er het nodige licht door je beeldzoeker vallen. Dit licht weerkaatst op de spiegel en het prisma van je camera en wordt vervolgens opgevangen door de sensor. Dit is normaliter geen probleem, maar bij lange sluitertijden kan dit toch voor de nodige complicaties zorgen.

Lichtlekkages

Deze problemen laten zich op een foto zien als ongewone lichtstrepen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je foto op een bepaald punt opeens overbelicht is, of voor rare kleurcorrecties zorgen. Deze lichtlekkages treden alleen op bij lange sluitertijden omdat zelfs het kleinste lichtstraaltje hierbij de tijd krijgt om naar de sensor te reizen.

Licht lekkage

Oplossing

Je kan deze licht lekkages met veel moeite in Photoshop of Lightroom wegkrijgen, maar het is vele malen makkelijker om het probleem te voorkomen. Wanneer je je camera klaar hebt gezet om de foto te maken en de compositie perfect is, zorg er dan voor dat je de beeldzoeker af plakt met een stuk donker tape (Gaffer tape is speciaal voor camera’s). Mocht je na het afplakken toch nog iets willen veranderen, kun je altijd nog de Live-View optie gebruiken!

De foto's in dit artikel zijn gemaakt door David duChemin.

afbeelding van Kimsieders

Kim Sieders | Fotograaf & redacteur

Bekijk alle artikelen van Kim

afbeelding van Bèr Schellekens

Bij de huidige Canon-camera's zit aan de draagriem een rubberen schuifje of je zoeker mee af te dekken.

afbeelding van Jaap Kloppenburg

Tape? Bij een camera wordt toch een dingetje meegeleverd om de zoeker af te schermen? Tenminste wel bij alle camera's die ik ooit heb gekocht......

afbeelding van Joop

Nikon levert er een occulair kapje bij