Videobeelden fotomoment Napalmmeisje

Videobeelden fotomoment Napalmmeisje

Jasper van Bladel 4478 2
Het beeld kennen we allemaal: een jong meisje rent naar de camera toe als haar dorp vanuit de lucht is aangevallen met de gevaarlijke stof napalm. Videobeelden zetten de foto in context.

De foto met het radeloze meisje is een van de meest beroemde foto’s ter wereld en de plaat maakt de gruwelen van oorlog pijnlijk duidelijk. Het meisje, Kim Phuc, rent weg uit haar dorp Trang Bang nadat de bevolking door een Zuid-Vietnamese bommenwerper aangevallen is met de extreem gevaarlijke stof napalm. Het beeld is waarschijnlijk het bekendste beeld gemaakt in de Vietnamoorlog.

Brandwonden

Fotograaf Nick Ut was voor het persbureau AP ter plaatse en nadat hij de foto maakte heeft hij Kim geholpen en haar naar een ziekenhuis gebracht. Eén jaar moest ze in het ziekenhuis liggen voor de behandeling van haar derdegraads brandwonden. Kim Phuc heeft het drama overleefd en is nu 49 jaar oud. Zij en de fotograaf onderhouden een goed contact.

Video

Nu zijn er bewegende beelden opgedoken van het moment dat het meisje komt aangerend, vergezeld door andere mensen en kinderen uit het getroffen dorp. Op de foto is al duidelijk dat de aanval gruwelijke gevolgen heeft, maar in de video kun je niet om de gruwelen heen. Het zijn beelden die de iconische foto in een perspectief zetten, maar fijn om te bekijken zijn ze niet.

Waarschuwing

Hierbij dus ook een waarschuwing: dit zijn geen fijne beelden om te zien. Desalniettemin geven ze een goed inzicht in de context van de beroemde foto.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Hans Govers

Nu zijn er bewegende beelden opgedoken? En hoe kan het dan dat ik in de jaren 70 deze bewegende berlden al heb gezien notabene op tv

afbeelding van mallants fred

ik heb deze toen ook gezien op het nieuws , of wij zaten samen in een andere dimensie of time eclips. Of de reporter probeert ons oud nieuws te verkopen, trouwens wist U dat er nu ook warm water uit de kraan kan komen ? Misschien is dit ook nog een nieuws item