The champ

Iconisch beeld van de week - Week 16

Siem van Woerkom 1210
Voor het iconisch beeld van de week kijken we iedere woensdag naar een beroemde foto uit onze geschiedenis.

Iconisch beeld

Wat maakt een beeld iconisch? Waarom kunnen we sommige beelden na slechts eenmaal zien niet meer loslaten? 

Vandaag kijken we naar het beeld 'Muhammad Ali vs. Sonny Liston' van Neil Leifer.

Leifer, geboren in 1942 in Manhattan, New York kwam op zijn 13e voor het eerst in aanraking met fotografie. Hij volgde namelijk lessen bij het 'Henry Street Settlement House', wat een organisatie was om arme kinderen in de buurt een kans te geven om een vak te leren, iets wat voor de meeste namelijk bij een droom bleef. Hier begon de jonge fotograaf lessen te krijgen in alles wat te maken had met film en fotografie. Leifer was niet de enige uit zijn klas die later bekend zou worden met fotografie en/of film. Naast hem waren namen als John Lacono, Manny Millan en Stanley kubrick.

iconisch

Muhammad Ali vs. Sonny Liston

Een heftig beeld, dat is zeker. Wat is het verhaal achter deze iconische foto? 'Zoveel iconische beelden zijn niets meer dan een fotograaf die op het juiste moment op de juiste plek was'. Aldus Leifer. 

Het gevecht tussen Sonny Liston en Cassius Clay (het wedstrijd nam plaats voordat hij zijn naam had veranderd naar Muhammad Ali.) was een van de meest bekeken en controversiële wedstrijden uit de geschiedenis van de sport. Het werd door Sports illustrated magazine zelfs in de top 3 geplaats van grootste sport momenten van de 20e eeuw. 

De eerste wedstrijd tussen deze twee giganten vond plaats in februari van 1964 in Miami Beach Florida, maar het was het gevecht een jaar later in Lewiston, Maine dat zorgde voor de wereldberoemde foto. Want waar Ali in de eerste wedstrijd nog zo'n 7 rondes nodig had om zijn tegenstander te verslaan, was het gevecht in de laatste wedstrijd na anderhalve minuut al voorbij. Muhammad Ali raakte zijn tegenstander op zijn slaap waarna hij won door KO. 

'Tuurlijk is de foto goed gelukt omdat ik op de juiste plek was naast de ring, maar belangrijker dan dat; ik heb niet gemist.' Leifer legt uit dat er veel fotografen aanwezig waren die dachten dat het een lange wedstrijd zou worden en niet klaar stonden voor HET shot. Leifer legt uit dat je met boksen klaar moet staan voor alles, en dat bleek maar goed in zijn voordeel te werken. De lichten van de ring, de rook in de kamer, de highlights van zweet die als highlights schijnen op de huid van de gevallen sporter, het waren alle ingrediënten voor een meesterlijk beeld. 

'Get up and fight, sucker!' waren de beroemde woorden die bij de foto te horen zijn. Muhammad ali die geen genoegen nam met dit gevecht maar meer wilden. Een quote die boekdelen spreekt over wat voor een man hij was. 

Lees ook: Iconisch beeld van de week - Week 14

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem