Uitgelezen: Joost van den Broek's 'Goed Volk'

jesse kraal 4342 1
Joost van den Broek is een van de bekendste en meest onderscheide nieuwsfotograaf van Nederland. Een blik op zijn werk is voldoende om te weten waarom. Zijn nieuwste boek heet 'Goed Volk' en geeft een blik op de Nederlandse multiculturele samenleving van de afgelopen jaren.

Samen met het boek 'Portret' geeft 'Goed Volk' een mooi overzicht van het werk van Joost van den Broek. Voor Goed Volk maakte de fotograaf een selectie van 90 foto's. Sommige daarvan zul je wellicht kennen uit de Volkskrant of van de Zilveren Camera, anderen werden nooit eerder gepubliceerd. Toch vertelt het boek duidelijk één verhaal, het verhaal van een multiculturele samenleving. Zowel de positieve als de minder positieve aspecten van deze gemengde samenleving komen aan bod.

Goed Volk

Kijkend naar de foto van een jong Afghaans jongetje die als een misdadiger tegen een muur is gezet, kort voor zijn uitzetting, besef je dat we in Nederland niet altijd even goed omgaan met vluchtelingen en allochtonen in het algemeen. Gelukkig zijn er ook zat foto's die laten zien dat het ook heel anders kan. Misschien wel het meest treffende voorbeeld is de foto die Joost van den Broek maakte van een militair die wordt opgewacht door zijn zichtbaar geëmotioneerde ouders. Het is overduidelijk dat de soldaat niet hun natuurlijke nageslacht is, maar dat maakt ze niet minder een vader en moeder.

Goed VOlk

Met 180 pagina's en een hardcover is het boek behoorlijk lijvig, de prijs van 34,50 euro is echter scherp. Daar staat tegenover dat het boek door de grote hoeveelheid foto's en de weinige witruimtes vrij druk oogt. Het gebruikte papier is netjes, maar niet zo mooi als in sommige andere fotoboeken, verder ontbreekt ook een papieren omslag. Voor fans van Joost van den Broek en voor liefhebbers van goede Nederlandse fotojournalistiek in het algemeen is dit echter een boek dat niet mag missen in de collectie.

'Goed Volk' – Joost van den Broek

  • Pagina's: 180
  • Afmetingen: 240 x 300 mm
  • Uitvoering: hardcover, full colour
  • ISBN: 978-90-70108-88-5
  • Druk/editie: 1e
  • Jaartal: 2012
  • Fotografie: Joost van den Broek
  • Uitgever: Lecturis
  • Prijs: 34,50 euro 

Foto's: Joost van den Broek 'Goed Volk'

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Karel

Interessant: deze recensie is eigenlijk gewoon een achterflap met algemene informatie. Lekker weinig inhoud en geen kritische blik te bekennen. Wat is er met alle goede boekrecensies op jullie website gebeurd?