Theo Bosboom wint prijs bij International Photography Awards

Ymke Frijters 3701 0
Fotograaf Theo Bosboom heeft met zijn fotoboek 'Iceland Pure' de eerste prijs gewonnen bij de International Photography Awards (IPA), in de categorie fotoboeken natuur. We bellen met de fotograaf, die zaterdag 21 september voor de zestiende keer naar IJsland vertrekt.

De IPA ontving dit jaar 15.000 inzendingen uit 103 landen. Met zijn fotoboek 'Iceland Pure' won Theo Bosboom de categorie 'fotoboeken natuur'. Het boek verscheen in 2012 in drie talen en was het eerste fotoboek van de Nederlandse fotograaf. Met losse beelden en series kreeg hij al meerdere malen eervolle vermeldingen bij wedstrijden als European Wildlife Photographer of the Year, Asferico en Travel Photographer of the Year.

Theo Bosboom
Foto © Theo Bosboom

Het boek bevat niet veel tekst. 'Daardoor staan de foto's echt centraal', geeft Theo Bosboom aan. Het boek is een ode aan IJsland, waar hij in 2006 voor het eerst kwam. 'Het land stond al een tijd op mijn lijstje, ik wilde er graag naartoe. Een vriend van mijn moest er een lezing geven, dus ik pakte mijn kans en reisde mee. Ik werd meteen gegrepen door de natuur', vertelt hij.

Inmiddels gaat Theo er elk jaar wel twee keer naartoe en organiseert hij er fotografiereizen voor Nordic Vision. 'IJsland kruipt onder mijn huid, het raakt me, het overweldigt me, iedere keer weer opnieuw', zo schrijft hij op zijn website.


Foto: Theo Bosboom

Theo Bosboom fotografeert sinds 2003. Zijn aandacht voor het vak werd getrokken tijdens zijn reizen naar Tanzania en Kenia. 'Fotografie werd steeds belangrijker voor me, maar ik had er te weinig tijd voor omdat ik fulltime werkte', aldus de fotograaf. Hij verruilde daarom begin 2013 zijn carrière als advocaat en vennoot voor een bestaan als professioneel fulltime fotograaf. 'Ik moest me losmaken van de zekerheid die ik had bij mijn vaste baan. Maar ik wist dat ik het kon en ik durfde de stap te maken.'

Voor een volgend project is Theo aan het fotograferen in de Nederlandse natuur. 'Geen herten, geen grote wilde dieren voor mij. Ik let op de details van de natuur en richt me onder meer op macrofotografie, maar ook op onderwaterfotografie. Ik heb een eigen, soms abstracte manier van kijken.' Bosboom heeft de smaak te pakken, want ook hiervan wil hij graag een boek uitbrengen. Daar moeten we nog wel even op wachten; hij verwacht het nieuwe boek in 2015 uit te brengen.

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke