Schimmel uit lens verwijderen

Schimmel van je lens verwijderen

Redactie 4866 1
Het kan gebeuren dat er schimmel in je lens groeit. Dit gebeurt meestal bij wat oudere lenzen en komt door vocht dat te lang in je lens blijft zitten. Tom Leonard vertelt hoe je deze schimmel het beste kunt verwijderen.

Schimmel 

Schimmel in je lens is erg vervelend, en om het weg te krijgen moet je de lens uit elkaar halen. De schimmel groeit namelijk aan de binnenkant en wordt veroorzaakt door vocht dat te lang in je lens blijft zitten. Tom Leonard schrijft op zijn blog hoe je het beste schimmel kunt verwijderen.

Schimmel verwijderen lens - Tom Leonard

Instrumenten 

Hiervoor heb je eerst een aantal instrumenten nodig. Zo heb je speciale schroevendraaiers nodig waarmee je de kleine schroefjes van je objectief kunt losmaken. Ook heb je een lenzenspanner nodig, een soort dubbele schroevendraaier, om bepaalde onderdelen los te kunnen draaien. Een goede bureaulamp is ook wenselijk omdat je met erg kleine en fragiele onderdelen werkt. Zorg er ook voor dat je twee schone bakjes hebt, een voor de onderdelen en een om de lenzen in schoon te maken.

Schimmel verwijderen lens - Tom Leonard

Schoonmaakoplossing 

Voor de schoonmaakoplossing gebruikt Leonard ammoniak met waterstofperoxide. Dit kun je halen bij de drogist. Hier maak je een mengsel van in een van de bakjes. Gebruik voor de oplossing van iedere stof evenveel. Leonard gebruikte van beide substanties één dopje. Het is ook aan te raden om in een goed geventileerde ruimte te werken en eventueel een bril en handschoenen aan te doen.

Je begint de lens uit elkaar te halen door de schroefjes te verwijderen. Daarna kun je de losse onderdelen eraf halen. Om de ring waar het glas in zit te verwijderen gebruik je de lenzenspanner. Deze klem je om de ring heen een daarna kun je hem gemakkelijk optillen. Als het goed is kun je hierna het glas uitnemen door de lens om te draaien en het glas in je hand of op een zachte ondergrond te laten vallen. Mocht dit niet lukken, dan kun je voorzichtig het diafragma handmatig openen en de lens er voorzichtig met een zacht voorwerp uit te duwen.Pas op: tussen de diafragma-ring en de body van je objectief zit een klein metalen balletje. Deze kan gemakkelijk wegspringen, dus pas op als je daarmee aan de slag gaat. Je kunt het beste je hand over je lens houden als je de ring verwijdert.

Schimmel verwijderen - Tom Leonard

Wassen 

Als je de lens voorzichtig uit elkaar hebt gehaald kun je de glazen onderdelen voorzichtig onderdompelen in de oplossing. De schimmel zal vanzelf loskomen. Na twee minuten kun je de glazen afnemen met katoenen watjes. Spoel daarna af met water, maar ga niet boenen. Gebruik een microvezeldoekje om de onderdelen droog te maken. Bekijk de glazen na het schoonmaken in goed licht om te zien of alle schimmel is verdwenen. De overige onderdelen van je objectief kun je ook schoonmaken. Dit kan bijvoorbeeld goed met alcohol. Als dit klaar is kun je beginnen met het re-assembleren van je objectief.

Schimmel verwijderen lens - Tom LeonardSchimmel verwijderen lens - Tom LeonardSchimmel verwijderen lens - Tom Leonard
Je kunt de zeer uitgebreide uitleg vinden op het blog van Tom Leonard.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Matt H. Imaging

Jammer genoeg kan schimmel de coatings op het glas beschadigen. Dat is onomkeerbaar.

Voorkomen is beter dan genezen: lenzen droog bewaren en vooral lenzen gebruiken: schimmels hebben een bloedhekel aan UV licht.