'Samsung komt met NX-R retrocamera'

Julian 3167 0
Samsung werkt aan een nieuwe NX-systeemcamera. De NX-R krijgt waarschijnlijk een behuizing met retro-ontwerp. Samsung liet al eens mock-ups zien van diverse retro-camera's, nu is het typenummer NX-R ook opgedoken in een wifi-certificaat.

Officieel heeft Samsung nog niets losgelaten over de NX-R, maar dat de camera gaat komen lijkt vrijwel zeker. De Koreaanse camerafabrikant gaat de camera van wifi voorzien en heeft daarvoor een certificaat moeten aanvragen. Dat certificaat is op 23 mei toegekend en daardoor ligt het typenummer op straat.

Samsung prototypes
In mei 2011 toonde Samsung een afbeelding met diverse prototypes. Mogelijk is de middelste camera op deze afbeelding, het platte model met de vele instelknoppen, de NX-R of een vroege modelstudie daarvan.

Doelgroep: Expert Premium

Onlangs introduceerde Samsung een nieuwe line-up NX-camera's, de NX1000, NX210 en NX20. De NX-R wordt waarschijnlijk nog boven de NX20 gepositioneerd. Begin 2011 maakte Samsung al toekomstplannen bekend over een high-end-camera. Tijdens die presentatie werd een slide getoond waarop een 'NX Classic+' camera staat vermeld in het 'Expert Premier'-segment. De NX20 bevindt zich in het 'Novice Expert'-segment.

Samsung Expert Premium

Met de Samsung NX-R wil de fabrikant waarschijnlijk de strijd aangaan met Fujifilm's X-Pro1. Over de specificaties is nog niets bekend. De huidige NX-camera's beschikken allemaal over dezelfde 20-megapixel aps-c-sensor.

Photokina?

Wanneer de Samsung NX-R op de markt komt is nog niet bekend. Mogelijk presenteert de fabrikant de high-end compacte systeemcamera op de Photokina in september. Naar verwachting presenteert dan ook Leica een csc en mogelijk komt ook Canon na lang wachten met een compacte systeemcamera.

Samsung EX2 en EX2F

Naast de NX-R werkt Samsung ook aan de EX2 en de EX2F (met wifi). Deze camera's zullen de EX1 opvolgen, een high-end compactcamera met 1/1.8-inchsensor. Of de EX2 een sensor met vergelijkbaar formaat krijgt is niet bekend, mogelijk kiest Samsung voor een grotere sensor, om de concurrentie met Sony's nieuwe RX100 (20-megapixel 1-inchsensor) aan te gaan.

Samsung NX-R wifi

Alle Samsung-camera's met wifi-certificaat op een rijtje. Nieuw zijn de NX-R en EX2F.