Regels drone-gebruik aangepast

Regels drone-gebruik aangepast

Redactie DIGIFO... 3864 2
De opkomst van drones zorgt voor een flinke toename in mooie en bijzondere beelden van originele perspectieven. Helaas zorgen drones ook voor veel overlast, vooral rond vliegvelden. Om deze overlast te voorkomen worden de regels voor recreatief dronegebruik dit jaar nog aangepast.

Zo wordt de maximale vlieghoogte verlaagd van 150 naar 50 meter en mag de bestuurder zijn drone nog maximaal 100 meter van zich af laten vliegen. Ook wordt er door de Europese Unie gewerkt aan een registratie- en identificatieplicht van alle drones.

Overtredingen

Er zijn al veel regels omtrent het recreatief gebruik van drones, maar deze worden steeds vaker overtreden. Met name rond vliegvelden kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Beroepspiloten melden een zorgwekkende stijging van het aantal bijna-botsingen. Staatssecretaris Dijksma kijkt naar mogelijkheden om de boetes voor overtredingen flink te kunnen verhogen om mensen af te schrikken de regels te overtreden.  Ook wordt er met producenten van drones gesproken om verplichte elektronica in te bouwen waardoor ze automatisch uit risicogebieden blijven.Drone KasteelFoto van Luuk de Kok, ingestuurd in onze lezersgallerij

Door de aangescherpte regels zal het voor enthousiaste dronepiloten een stuk lastiger worden om bijzondere beelden als deze van Nieuw-York te maken.

De huidige droneregels hebben we begin dit jaar al eens op een rijtje gezet en zijn hier te lezen.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Drone-Vlieger

"Ook wordt er met producenten van drones gesproken om verplichte elektronica in te bouwen waardoor ze automatisch uit risicogebieden blijven"

Leuk maar dit gaat natuurlijk alleen werken voor de duurdere drones welke voorzien zijn van GPS .....
Daar zijn de goedkope varianten niet mee uitgerust, en juist daarvan is er laatst een op de A28 belandt...
Benieuwd hoe dit gaat uitpakken.....

afbeelding van Corné Broekhof

Zijn drone vrije gebieden niiet goedkoper dan alles registreren? laten we wel zijn ik heb een drone van 6 cm in doorsnede voor binnen en een grote voor buiten.... moet ik die allebei gaan registreren?