Productafbeelding Sony A9R uitgelekt

Julian 3532 2
Al lange tijd gaan er geruchten over de mogelijke komst van een Sony A9-serie. Waarschijnlijk weten we snel meer, want we hebben de Sony A9R nu voor het eerst op beeld. Een uitgelekte productfoto verklapt dat het nieuwe topmodel een enorme sensor krijgt.

In 2014 verschenen er digitale middenformaatcamera's van Hasselblad, Phase One en Pentax die gebruikmaken van een Sony-cmos-sensor. Het lijkt erop dat Sony deze 50-megapixelsensor nu ook zelf gaat gebruiken. Dat kunnen we concluderen uit de eerste uitgelekte afbeelding van de Sony A9R.

Sony A9R

Middenformaatsensor en ME-vatting

De productfoto is wat vaag, maar het is duidelijk te zien dat de beeldsensor veel groter is dan de huidige fullframe-sensoren in de A7-serie. Ook zien we dat de camera een nieuwe ME-mount krijgt. Een logisch gevolg, want voor de grotere sensor zijn ook nieuwe objectieven nodig.

Welke objectieven Sony in combinatie met de A9R gaat uitbrengen is nog niet bekend. Ondanks de grotere sensor blijft Sony bij een zeer compacte behuizing. De afmetingen lijken gelijk te zijn aan de Sony A7 II. Deze heeft een iets grotere grip dan de eerdere A7-camera's, maar het is te verwachten dat de Sony ME-objectieven groter zijn dan de FE-varianten, gezien ze een grotere beeldcirkel moeten hebben.

Wanneer Sony de A9R officieel aankondigt is nog niet bekend. Mogelijk gebeurt dit eind april. Sony maakt op 23 april de winnaars van de Sony World Photography Awards bekend, de afgelopen jaren werd er rond diezelfde datum ook nieuwe apparatuur geïntroduceerd.

afbeelding van Matt H. Imaging

1 April... ;-)

afbeelding van Michael Roubos

Als dit zou uitkomen dan heb je er nog een lensmount bij. Zijn ze bij Sony de weg kwijt?